EkonewsyZdrowsze życie

Too Good To Go. Aplikacja, która pomaga oszczędzać i ratować jedzenie

Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Too Good To Go jest aplikacją świetnie wpisującą się w obecne ekologiczne trendy. Dzięki niej wyrzucane jest mniej jedzenia z m.in. restauracji i cukierni, a konsumenci mogą zaoszczędzić, kupując taniej.

Marnowanie jedzenia problemem Polaków

Najnowsze dane Instytutu Ekonomicznego są przerażające – każdy Polak marnuje rocznie 247 kg żywności, co stawia nasz kraj na niechlubnym 5 miejscu w rankingu Państw Europejskich wyrzucających żywność.

Wbrew obiegowej opinii, najwięcej żywności wyrzucane jest przez gospodarstwa domowe, to aż 53% całego wyrzucanego jedzenia. Branża gastronomiczna wyrzuca około 12%, co wynosi około 9,48 mln ton żywności.

Ogromny problem branży gastronomicznej

W branży gastronomicznej ciężko jest określić, ile potraw i w jakiej ilości zostanie sprzedanych (do zamknięcia lokalu zawsze dostępne są wszystkie potrawy z menu). To najczęściej doprowadza do wyrzucania ogromnych ilości dobrego jedzenia.

Dlatego wielu właścicieli lokali gastronomicznych zdecydowało się na przystąpienie do programu Too Good To Go. Dzięki niemu mogą sprzedać potrawy, które zostały po zakończeniu dnia za niewielkie pieniądze – straty lokalu są zmniejszone i tak samo ilość zmarnowanego jedzenia.

Lepiej sprzedać niż oddać?

Wiele osób jest przekonane, że restauracje powinny oddawać pozostałe jedzenie potrzebującym. Niestety w Polsce darmowe wydawanie żywności wiąże się z ogromną papierologią. Dlatego dla wielu restauratorów prostszym i tańszym wyjściem jest sprzedawanie lub wyrzucanie żywności.

Prosta i szybka aplikacja

Aplikacja Too Good To Go może zostać pobrana i zainstalowana na urządzenia z systemem Android i iOS. Kolejnym krokiem jest rejestracja użytkownika – należy podać swój adres mailowy. W aplikacji należy określić swoje położenie, dzięki czemu można przeglądać listę restauracji, w których dostępne są paczki-niespodzianki. Jeśli użytkownik chce zakupić jakiś produkt, to wystarczy go zarezerwować i odebrać w wyznaczonym przez restaurację czasie.

Aplikacja posiada filtr, dzięki któremu możliwy jest wybór lokalu gastronomicznego oraz godziny odbioru zamówienia. O zawartości paczki-niespodzianki decyduje profil lokalu.

Ile kosztuje posiłek?

Posiłek zakupiony przez aplikację jest około 50% tańszy. Warto pamiętać, że posiłki zakupione przez aplikację są tylko na wynos – nie można ich zjeść w lokalu. Jeśli użytkownik chce zrezygnować z jedzenia, to musi to zrobić minimum 3 godziny przed planowanym odbiorem – w przeciwnym razie straci pieniądze.

Może zdarzyć się również, że lokal anuluje zamówienie – może to stać się najpóźniej na godzinę przed planowanym odbiorem przez klienta.

Zalety i wady aplikacji Too Good To Go

Zalety aplikacji

  • pozwala zaoszczędzić,
  • zmniejsza ilość wyrzucanego jedzenia – tym samym zanieczyszczeń środowiska.

Wady aplikacji

  • nie ma możliwości wyboru menu,
  • paczkę należy odebrać osobiście.

Gdzie działa aplikacja?

Aplikacja Too Good To Go działa już w kilku większych miastach Polski:

  • Warszawa,
  • Kraków,
  • Wrocław,
  • Łódź,
  • Trójmiasto,
  • Szczecin,
  • Poznań,
  • Lublin,
  • Katowice.

Partnerzy aplikacji

Na chwilę obecną w aplikacji zarejestrowanych jest około 1,5 tys. partnerów, którymi są:

  • lokale gastronomiczne,
  • cukiernie,
  • piekarnie,
  • warzywniaki,
  • stacje BP – na razie tylko w Krakowie,
  • Carrefour Polska – na razie tylko w wybranych lokalizacjach.

zdj. główne: Maria Lin Kim/unsplash.com

Ekologiczna humanistka, dla której ważna jest jakość kupowanych produktów – na co dzień stara się wybierać te, które mają jak najmniej sztucznych dodatków. Mieszka w małym miasteczku, żyje zgodnie z filozofią slow life i slow fashion.
Brygida König
Polecane artykuły
Ekonewsy

Jakich składników nie mogą zawierać kosmetyki wegańskie?

Określenia na etykietach potrafią zmylić najbardziej świadomych konsumentów. Dlatego sprawdź, czego nie powinny zawierać Twoje wegańskie kosmetyki, aby naprawdę takimi być!
Czytaj Więcej
Zdrowsze życie

Żywność BIO bez chemii? Nie do końca...

Bio? Eko? Rozwiewamy kilka mitów dotyczących „zielonej" żywności!
Czytaj Więcej
Ekonewsy

„Miłe łąki na balkony” i „Nanołączki". Krakowianie dostali aż 40 tys. opakowań z nasionami!

Łąka na wyciągniecie ręki. Stwórz własną na parapecie lub na balkonie. Sprawdź, dlaczego krakowianie już to robią!
Czytaj Więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *