Too Good To Go jest aplikacją świetnie wpisującą się w obecne ekologiczne trendy. Dzięki niej wyrzucane jest mniej jedzenia z m.in. restauracji i cukierni, a konsumenci mogą zaoszczędzić, kupując taniej.
Najnowsze dane Instytutu Ekonomicznego są przerażające – każdy Polak marnuje rocznie 247 kg żywności, co stawia nasz kraj na niechlubnym 5 miejscu w rankingu Państw Europejskich wyrzucających żywność.
Wbrew obiegowej opinii, najwięcej żywności wyrzucane jest przez gospodarstwa domowe, to aż 53% całego wyrzucanego jedzenia. Branża gastronomiczna wyrzuca około 12%, co wynosi około 9,48 mln ton żywności.
W branży gastronomicznej ciężko jest określić, ile potraw i w jakiej ilości zostanie sprzedanych (do zamknięcia lokalu zawsze dostępne są wszystkie potrawy z menu). To najczęściej doprowadza do wyrzucania ogromnych ilości dobrego jedzenia.
Dlatego wielu właścicieli lokali gastronomicznych zdecydowało się na przystąpienie do programu Too Good To Go. Dzięki niemu mogą sprzedać potrawy, które zostały po zakończeniu dnia za niewielkie pieniądze – straty lokalu są zmniejszone i tak samo ilość zmarnowanego jedzenia.
Wiele osób jest przekonane, że restauracje powinny oddawać pozostałe jedzenie potrzebującym. Niestety w Polsce darmowe wydawanie żywności wiąże się z ogromną papierologią. Dlatego dla wielu restauratorów prostszym i tańszym wyjściem jest sprzedawanie lub wyrzucanie żywności.
Aplikacja Too Good To Go może zostać pobrana i zainstalowana na urządzenia z systemem Android i iOS. Kolejnym krokiem jest rejestracja użytkownika – należy podać swój adres mailowy. W aplikacji należy określić swoje położenie, dzięki czemu można przeglądać listę restauracji, w których dostępne są paczki-niespodzianki. Jeśli użytkownik chce zakupić jakiś produkt, to wystarczy go zarezerwować i odebrać w wyznaczonym przez restaurację czasie.
Aplikacja posiada filtr, dzięki któremu możliwy jest wybór lokalu gastronomicznego oraz godziny odbioru zamówienia. O zawartości paczki-niespodzianki decyduje profil lokalu.
Posiłek zakupiony przez aplikację jest około 50% tańszy. Warto pamiętać, że posiłki zakupione przez aplikację są tylko na wynos – nie można ich zjeść w lokalu. Jeśli użytkownik chce zrezygnować z jedzenia, to musi to zrobić minimum 3 godziny przed planowanym odbiorem – w przeciwnym razie straci pieniądze.
Może zdarzyć się również, że lokal anuluje zamówienie – może to stać się najpóźniej na godzinę przed planowanym odbiorem przez klienta.
Aplikacja Too Good To Go działa już w kilku większych miastach Polski:
Na chwilę obecną w aplikacji zarejestrowanych jest około 1,5 tys. partnerów, którymi są:
zdj. główne: Jimmy Dean/unsplash.com