Zrób obiad z tego, co akurat masz w lodówce i oszczędzaj na zdrowie!

Zrób obiad z tego, co akurat masz w lodówce i oszczędzaj na zdrowie!
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Wykorzystywanie produktów, które są w lodówce, jest zgodne z filozofią zero waste i pozwala zaoszczędzić pieniądze. Wystarczy tylko nazwy produktów z własnej lodówki wpisać w odpowiednią wyszukiwarkę i już można otrzymać przepis na pyszne danie.

Amerykański pomysł zgodny z ideą zero waste

Strona SuperCook została stworzona przez amerykański start-up i służy do wyszukiwania potraw po składnikach, które są w lodówce. Na stronie internetowej znajduje się menu, w którym po rozwinięciu kategorii należy wybrać nazwy posiadanych produktów. Można je dowolnie modyfikować, wystarczy tylko kliknąć zakładkę „type”.

Głównym elementem strony są przepisy, które zawierają wcześniej wybrane produkty, podana jest także ich liczba. Po prawej stronie znajdują się propozycje produktów, dzięki którym można zwiększyć ilość wyszukanych przepisów. W środkowej części na górze strony znajduje się menu, w którym można wybrać kategorię dania:

  • dietetyczne: wegańskie, wegetariańskie, bez glutenu, bez laktozy, peskatariańskie;
  • możliwość wybrania składnika głównego dania;
  • typ dania;
  • typ kuchni.

Po wyszukaniu przepisów na stronie pojawia się pytanie o dodatkowe składniki. Jeśli masz któreś z proponowanych składników, to należy kliknąć „+” wtedy ten składnik zostanie automatycznie dodany do listy, a propozycja przepisów zostanie zaktualizowana o nowe produkty.

Do strony można zalogować się przez konto na Facebooku, dzięki czemu można stworzyć własną książkę kucharską i mieć do niej łatwy dostęp. Jedynym minusem tej wyszukiwarki jest to, że jest ona w języku angielskim.

Polskie odpowiedniki amerykańskiej wyszukiwarki potraw

Kilka polskich start-upów stworzyło krajowe wersje amerykańskiej wyszukiwarki przepisów po produktach, są to: Puszka, Co Jemy, Smaker oraz Tanie Gotowanie. Na tych stronach nie ma możliwości wyboru kategorii dania. Bardzo często w wyszukiwanych przepisach oprócz określonych wcześniej produktów znajdują się też inne składniki.

Suche produkty przechowywane w szklanych słoikach
(fot. Halfpoint Images / Moment / Getty Images)

Cooklet – wyszukiwarka potraw wrocławskiego start-upu

Wrocławski start-up kilka lat temu stworzył wyszukiwarkę, dzięki której realizacja idei zero waste staje się łatwiejsza. Wystarczy ściągnąć aplikację Cooklet (dostępna tylko na Androida), wpisać nazwy produktów, które są w lodówce i kliknąć „wyszukaj”. Po chwili pojawią się przepisy, które zawierają wybrane produkty.

Doradca smaku – aplikacja z wyszukiwaniem potraw po składnikach

Aplikacja Doradca smaku została stworzona przez jeden z polskich start-upów. Działa ona podobnie do amerykańskiej strony. W aplikacji można wyszukiwać przepisy po składnikach, stopniu trudności lub czasie przygotowania. Po zalogowaniu można prowadzić własną książkę kucharską. Aplikacja dostępna jest na smartfony z systemami Android i iOS.

Interesujesz się ideą zero waste i rozsądnym planowaniem wydatków? Przeczytaj, dlaczego warto kupić coś czasem na lokalnym bazarze.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Zasady bezpiecznego transportu przesyłek z substancjami niebezpiecznymi – poradnik
Zasady bezpiecznego transportu przesyłek z substancjami niebezpiecznymi – poradnik
Dowiedz się, jak bezpiecznie transportować przesyłki z substancjami niebezpiecznymi, zgodnie z obowiązującymi przepisami i zasadami dobrej praktyki. Twoja odpowiedzialność - nasz poradnik.
Jak wybrać odpowiednią taśmę pakową do swoich potrzeb – poradnik dla początkujących
Jak wybrać odpowiednią taśmę pakową do swoich potrzeb – poradnik dla początkujących
Odkryj sposoby doboru właściwych taśm pakowych zgodnie z Twoimi potrzebami. Artykuł zawiera łatwe do zrozumienia wskazówki i cenne rekomendacje dla początkujących.
Wyroby czekoladopodobne. Czym różnią się od zwykłej czekolady i dlaczego mogą nam zaszkodzić?
Wyroby czekoladopodobne. Czym różnią się od zwykłej czekolady i dlaczego mogą nam zaszkodzić?
Tanie nie znaczy lepsze. Dlaczego powinniśmy unikać wyrobów czekoladopodobnych?
Ostatnie wpisy