Wyroby czekoladopodobne. Czym różnią się od zwykłej czekolady i dlaczego mogą nam zaszkodzić?

Zdrowsze życie
Wyroby czekoladopodobne. Czym różnią się od zwykłej czekolady i dlaczego mogą nam zaszkodzić?
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Wyroby czekoladopodobne są nie tylko mniej smaczne od prawdziwej czekolady, ale też zdecydowanie bardziej szkodliwe dla naszego zdrowia.

Takie produkty niewiele mają wspólnego z prawdziwą czekoladą, która produkowana jest z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego, cukru i różnych dodatków. W efekcie czekolada zawiera od 70 do nawet 90% kakao, podczas gdy w wyrobach czekoladopodobnych kakao nie przekracza 8% ich całkowitej masy. Fakt, że dzięki temu są tańsze, może być kuszący, jednak pełen skład powinien trzymać nas od nich z daleka.

Szkodliwe tłuszcze roślinne

Wyroby czekoladopodobne nietrudno rozpoznać – nie pachną jak kakao i są bardziej miękkie niż prawdziwa czekolada. Zawierają olej palmowy lub rafinowany olej rzepakowy, są też pełne sztucznych aromatów, barwników i konserwantów, które mają pomóc uzyskać efekty smakowe i konsystencję zbliżone do czekolady.

Przed zakupem dowolnej czekolady, zwłaszcza nieznanego producenta, powinniśmy sprawdzić skład. Pseudoczekolada jest pełna utwardzanych tłuszczy roślinnych (tłuszczy trans), które zwiększają ryzyko zachorowania na raka Oprócz tego zwiększają poziom złego cholesterolu, mogą powodować otyłość, osłabiać pamięć, sprzyjać zachorowaniom na cukrzycę i choroby serca.

Wyroby czekoladopodobne często spotykamy w postaci sezonowych słodyczy, takich jak bożonarodzeniowe mikołaje czy wielkanocne jajka. I choć mogą kusić niską ceną, lepiej sięgnąć po droższy produkt i mieć pewność, że jemy prawdziwą czekoladę pełną pożytecznych i odżywczych składników.

zdjęcie główne: Charisse Kenion/unsplash.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Inicjatywa „20 stopni dla klimatu”. Co możesz zrobić jako konsument?
Inicjatywa „20 stopni dla klimatu”. Co możesz zrobić jako konsument?
Jak 20 stopni może pomóc Tobie i środowisku? Sprawdź!
Jak wybrać idealne naklejki dla firmy – klucz do efektywnego brandingu
Jak wybrać idealne naklejki dla firmy – klucz do efektywnego brandingu
Odkryj klucze do skutecznego brandingu poprzez dobór idealnych naklejek, które podnoszą wartość marki i zwracają uwagę klientów. Poruszmy wszystkie aspekty wyboru i zastosowania naklejek reklamowych.
Tarczyński naturalnie, czyli nowa linia dla mięsożerców
Tarczyński naturalnie, czyli nowa linia dla mięsożerców
W prostocie siła i zdrowie. Tarczyński przedstawia nową linię wyrobów, bez polepszaczy smaku i konserwantów.
Ostatnie wpisy