Skład żywności. Co masz prawo wiedzieć jako konsument?

Prawa konsumenta
Skład żywności. Co masz prawo wiedzieć jako konsument?
Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Pewne informacje znajdujące się na etykietach produktów spożywczych są obowiązkowe. Muszą być wyraźne, czytelne i łatwo dostępne. Zobacz, jakie informacje należą do tych niezbędnych.

Skład żywności

Wykaz składników musi obejmować wszystkie składniki środków spożywczych, w kolejności malejącej, od tego, którego użyto najwięcej, po najmniej wykorzystany półprodukt. Składniki nazywane są ich dokładnymi nazwami określonymi w przepisach. Jeśli takich nazw nie ma, używa się nazw zwyczajowych albo opisowych. Dodatkowo, jeżeli jakiś składnik został zastąpiony czymś innym, etykieta także musi zawierać informacje na ten temat.

Jeśli chodzi o to, w jakich przypadkach nie trzeba zamieszczać informacji o składzie produktu, dotyczy to żywności takiej jak:

– woda gazowana, jeśli jej opis wskazuje, że została ona nasycona dwutlenkiem węgla,

– świeże warzywa i owoce,

– ocet, który został uzyskany z jednego produktu,

– ser, fermentowane mleko i śmietana, masło – jeżeli nie zostały dodane inne składniki niż przetwory mleczne, enzymy spożywcze czy kultury drobnoustrojów,

– środki spożywcze, które zawierają jeden składnik.

Co ważne, wszystkie informacje dotyczące składu produktu spożywczego muszą być:

– umieszczone w widocznym miejscu,

– podane w języku polskim,

– wyraźnie czytelne i nieusuwalne.

Nie mogą być w żaden sposób ukryte czy pomniejszone ani przerwane innymi nadrukami.

Alergeny w składzie

Producent żywności ma obowiązek umieszczenia na artykułach spożywczych informacji o alergenach. Oznaczenie ich nie jest konieczne jedynie w sytuacji, kiedy nazwa produktu wyraźnie odnosi się do konkretnego alergenu, na przykład „masło orzechowe” czy „chleb sojowy”. Muszą być one oznaczone w wykazie składników i wyraźnie odznaczać się od reszty składników, na przykład za pomocą koloru tła, czcionki czy stylu.

Za alergeny uznane są:

– zboża, które zawierają gluten,

– jaja,

– skorupiaki,

– ryby,

– orzeszki ziemne,

– soja,

– mleko i produkty pochodne, łącznie z laktozą,

– orzechy,

– seler,

– łubin,

– mięczaki,

– nasiona sezamu,

– produkty pochodne wszystkich powyższych,

– dwutlenek siarki i siarczany.

Ilościowe oznaczenie składników

Oznaczenie ilości składnika lub kategorii składników, które użyte były do wytworzenia danego produktu, jest obowiązkowe w sytuacji, kiedy: dane składniki występują w nazwie produktu lub są zwykle z tą nazwą kojarzone, są podkreślone na etykiecie graficznie albo słownie oraz kiedy są istotne w scharakteryzowaniu danego produktu.

Określenie ilości składników powinno być wyrażone za pomocą wartości procentowej oraz znajdować się albo w nazwie produktu, albo bezpośrednio przy niej czy też w wykazie składników w powiązaniu z konkretnymi pozycjami.

Oznaczanie ilościowe nie jest wymagane w przypadku składników, które użyte zostały w małych ilościach w celach aromatyczno-smakowych, a także składników produktów w zalewach, jeżeli ich masa netto jest oznaczona.

Sprzedaż na odległość

W przypadku sprzedaży na odległość, czyli na przykład przez Internet, przepisy prawne określają szczególne zasady co do informowania konsumentów o składzie żywności. W przypadku takiej transakcji wszystkie informacje muszą być dostępne nie tylko w momencie dostawy, ale i przed ostatecznym dokonaniem zakupu. Muszą znajdować się w materiałach, które towarzyszą sprzedaży na odległość. Te zasady nie obowiązują jedynie w przypadku żywności sprzedawanej w automatach czy w zautomatyzowanych lokalach handlowych.

Zdjęcie główne: Mehrad Vosoughi/pexels.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Wygodny Polak, czyli jak nasi rodacy traktują środowisko? [BADANIE]
Wygodny Polak, czyli jak nasi rodacy traktują środowisko? [BADANIE]
Czy Polacy są zaniepokojeni środowiskiem? Zobacz krótkie podsumowanie wyników najnowszego badania firmy Braincandy.
Odpowiedzialność na wieszaku. Jak ubierać się odpowiedzialnie?
Odpowiedzialność na wieszaku. Jak ubierać się odpowiedzialnie?
Chcesz ubierać się odpowiedzialnie? Przeczytaj, w jaki sposób możesz to zrobić.
Tworzenie sklepów internetowych – jak przebiega i dlaczego warto zrobić to dobrze?
Tworzenie sklepów internetowych – jak przebiega i dlaczego warto zrobić to dobrze?
Obecnie, prawie każdy przedsiębiorca posiada w swojej ofercie możliwość robienia zamówień przez internet. To przekłada się na drastyczny wzrost konkurencji. Łatwo więc wywnioskować, że stworzenie solidnego sklepu internetowego jest kluczowe w kontekście promocji w sieci.
Ostatnie wpisy