Artykuł sponsorowany
Ekologia to pożyteczny trend, który z czasem jedynie zyskuje na popularności. Dlatego każdy restaurator z nowoczesnym podejściem do biznesu powinien zainteresować się, w jaki sposób ekologiczne rozwiązania mogą wpłynąć na funkcjonowanie jego restauracji. Goście chętniej zamawiają dania na wynos w miejscach, gdzie dostępne są biodegradowalne opakowania, a metalowe słomki zachęcają do kupowania drinków i napojów bezalkoholowych. Oto kilka pomysłów na ekologiczne rozwiązania do gastronomii.
Klienci restauracji – szczególnie w ostatnich czasach – bardzo często decydują się zabrać jedzenie ze sobą, zamiast jeść na miejscu. Niezależnie od tego, czy wpadają do Twojej restauracji w przerwie obiadowej, czy wracając z pracy, zamówione przez nich danie należy w coś zapakować. W przeszłość odeszły plastikowe reklamówki i plastikowe opakowania na wynos, które jeszcze niedawno były absolutną plagą. Podobnym problemem jest dołączanie plastikowych sztućców. Bez problemu znajdziesz ekologiczne zamienniki – pamiętaj też o tym, że najlepszą opcją jest spytanie, czy… w ogóle są one potrzebne. Dobra restauracja oznacza również ekologiczne opakowania na wynos. Jakie tworzywa wykorzystywane są, gdy chodzi o opakowania gastronomiczne? W ofercie takich sklepów, jak Grupa ABC, znajdziesz opakowania, sztućce i naczynia z papieru, drewna lub trzciny cukrowej. To najprostszy sposób na to, by Twój biznes stał się bardziej ekologiczny i przyjazny środowisku.
Każdemu właścicielowi restauracji zależy na tym, żeby goście zamawiali nie tylko dania główne, ale także desery oraz napoje. Z racji, że coraz więcej osób rezygnuje z użycia rurek plastikowych, zdarza się nawet, że knajpy używające jednorazowych słomek dostają negatywne opinie w Internecie i są omijane przez potencjalnych klientów. Przy następnym zamówieniu zwróć uwagę na rurki przyjazne środowisku, takie jak te wykonane ze stali. Sprawdzają się świetnie do serwowania zimnych napojów, są funkcjonalne i często stanowią też świetną ozdobę ze względu na dostępną na rynku szeroką ofertę wzorów i kolorów. Dodatkowo bez obaw można je myć w wyparzarce.
Statystki mówią, że w samej branży gastronomicznej rocznie marnuje się około 11,4 mln ton żywności. Liczby są wstrząsające. Jak ograniczyć marnowanie żywności w Twojej restauracji? Przede wszystkim zacznij dokładnie śledzić odpady, które każdego dnia trafiają do kuchennego śmietnika. Pomocny okaże się dziennik odpadów żywnościowych. W ten sposób zapisując, dlaczego dane produkty zostały zmarnowane, szybko dostrzeżesz sedno problemu i dowiesz się, do czego przywiązywać szczególną uwagę w przyszłości. Ważne, żeby nie kupować produktów na zapas. Lepiej też skupić się na sezonowych owocach i warzywach, co dodatkowo pozwoli Ci również oszczędzić trochę pieniędzy.
Brzmi skomplikowanie? Wcale nie musi! Chcąc zrobić coś dobrego do środowiska, musisz nie tylko myśleć o tym, w jaki sposób zarządzasz swoim domem (mowa tu między innymi o segregacji śmieci, używaniu wody czy prądu), ale również o tym, z jakich rozwiązań korzystasz w swojej restauracji. To naturalne, że kuchnia jest sercem każdej restauracji, dlatego zainwestowanie w dobre, wysokiej jakości i energooszczędne urządzenia jest kluczem do właściwego dbania o środowisko. Planeta naprawdę Ci podziękuje, jeżeli zdecydujesz się na energooszczędne żarówki czy lodówkę lub inne urządzenia AGD, które nie będą pożerać aż tyle prądu. Jeżeli masz takie możliwości, pomyśl również o wykorzystywaniu innych, odnawialnych źródeł energii. Coraz popularniejsza ostatnio fotowoltaika to doskonałe rozwiązanie w niektórych przypadkach.