Jak chronić środowisko? Jednym z ciągle rozwijających się pomysłów jest tworzenie jadalnych opakowań.
Na rynku możemy już spotkać jadalne naczynia jednorazowe oraz opakowania, które wykonane są na przykład ze zbóż. Teraz 3 badaczki z Politechniki Łódzkiej postanowiły pójść o krok dalej. Zamiast pełnowartościowej żywności – do produkcji opakowań używają odpadów roślinnych, które dostarczane są przez przemysł spożywczy.
Do produkcji takiego opakowania zużywa się od 65% do nawet 90% przeróżnych roślinnych odpadów produkcyjnych. Pozostała część jest w pełni biodegradowalna. Idealne rozwiązanie? Oczywiście. Eliminujemy plastik i nic nie marnujemy.
Jak zapowiadają badaczki – mgr inż. Joanna Grzelczyk, dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka i dr inż. Joanna Oracz, opakowania ich autorstwa idealnie nadawałyby jako opakowania do produktów sypkich, na przykład cukier, mąka, orzeszki, ale również sosów i owoców. Zastosowanie takich opakowań może być naprawdę szerokie.
Wspomniane opakowania z odpadów roślinnych właśnie zgłoszono do ochrony patentowej. Pomysł bierze także udział w konkursie „Mam pomysł na startup”, organizowanym przez Urząd Miasta Łodzi.
źródło zdjęcia głównego: pexels.com