Wysokoprocentowy trunek z chleba?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Co roku w Polsce marnuje się ponad 5 mln ton chleba. Krakowscy przedsiębiorcy chcąc walczyć z marnowaniem pieczywa, odbierają z piekarni niesprzedane produkty, a następnie wytwarzają z nich opakowania, kosmetyki, a także alkohol.

Tylko w miesiąc organizacja Rebread zebrała pół tony pieczywa, które na pewno trafiłoby do kosza na śmieci. Startup ma zamiar w przyszłym roku uratować co najmniej 5% marnowanego chleba w Polsce.

0,5 l wysokoprocentowego trunku o mocy 43% uzyskać można z 3 bochenków czerstwego pieczywa. Produkcja odbywa się w kraftowej gorzelni – Podkarpackiej Destylarni Okowity. Do obrotu trafiło już pierwszych 550 butelek trunku, jednak jak podkreślają pomysłodawcy, to badanie rynku i podejścia konsumentów. Jeśli produkt przejdzie pozytywnie test smaku i zostanie pomyślnie ocenione przez Polaków, startup w sierpniu wystartuje z kolejną edycją.

Rebread chce w przyszłości produkować z pieczywa również napoje bezalkoholowe i piwo. W planach także jest zbiórka crowdfundingowa, z której środki zostaną przekazane na budowę własnej destylarni.

źródło: pexels.com

Skąd ten pomysł?

Startup zainspirował się austriacką piekarnią, która dzięki takiemu przedsięwzięciu uratowała ponad 140 to pieczywa w przeciągu 3 lat. Co ciekawe, pomysł ten w latach 80-tych w Polsce był już praktykowany, ponieważ wiele piekarni pieczywo sprzedawało do destylarni.

Rebread nawiązał już kontakt z 50 piekarniami, a z Krakowa pieczywo dzienne jest odbierane z 8 punktów. Trwają również rozmowy z właścicielami piekarni w Warszawie oraz na Śląsku. Organizacja złożyła wniosek o dotację unijną na opatentowanie pomysłu.

Więcej na temat działań Rebread przeczytać można na ich fanpage’u.

źródło zdjęcia głównego: pexels.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Carrefour mówi „STOP marnowaniu żywności” – produkty tańsze nawet o 90%
Carrefour mówi „STOP marnowaniu żywności” – produkty tańsze nawet o 90%
Carrefour nie marnuje jedzenia – każdego dnia produkty przecenione nawet o 90%.
Jaki naprawdę jest polski konsument?
Jaki naprawdę jest polski konsument?
Nie każdy polski konsument jest taki sam. Przeczytaj, czy pandemia zmieniła przyzwyczajenia zakupowe Polaków.
Trujące jedzenie. Których składników lepiej unikać?
Trujące jedzenie. Których składników lepiej unikać?
Jeśli chcesz zdrowo się odżywiać, zwróć uwagę na etykiety produktów. Sprawdź z nami, jakich dodatków lepiej unikać.
Ostatnie wpisy