Sieć supermarketów Carrefour już od dłuższego czasu jest zaangażowana w walkę z marnotrawstwem żywności. Od ponad roku możemy odbierać paczki z Carrefoura za pomocą aplikacji Too Good To Go łączącej klientów z restauracjami i sklepami, które danego dnia mają nadwyżki żywności.
Niedawno Carrefour ogłosił rozpoczęcie nowej inicjatywy „STOP marnowaniu żywności”, dzięki której w każdym sklepie znajdziemy wydzielone sektory ze świeżym oraz suchym jedzeniem o krótkim terminie ważności – który właśnie dobiega końca – w cenach obniżonych nawet o 90%.
Co ciekawe, Carrefour wdraża elementy zrównoważonego rozwoju już od 2013 r., a akcja „STOP marnowaniu żywności” jest jednym z filarów i kolejnym etapem większego programu „Stop Marnotrawstwu”.
Warto przypomnieć, że Polska plasuje się w Europie na 5. miejscu w niechlubnym rankingu ilości marnowanego jedzenia. Od przeszło roku funkcjonuje w naszym kraju Ustawa o niemarnowaniu żywności, która obliguje supermarkety, aby niesprzedaną żywność przekazywały organizacjom społecznym – w innym wypadku grozi im kara.