Zdrowsze życie

Uwielbiasz jabłka? Z naszą listą poznasz ich polskie odmiany

Potrzebujesz ok. 6 min. aby przeczytać ten wpis

Kto z nas nie lubi jabłek? Są smaczne, zdrowe i pełne pożytecznych składników. Idealnie nadają się do jedzenia na surowo, a także do przygotowywania soków, dżemów, deserów i dań wytrawnych.

Jabłka to bez wątpienia jedne z najpopularniejszych owoców na świecie. Pierwsze jabłonie pojawiły się w krajach Azji Środkowej, gdzie do dziś znajduje się ogromna liczba dzikich sadów. W czasach starożytnych jabłka były uprawiane w Egipcie, w miejscu dzisiejszego Izraela i Palestyny, a nawet w Rzymie i starożytnej Grecji. Dziś są spotykane na całym świecie we wszystkich rozmiarach, kształtach i kolorach. W samej Polsce uprawia się ponad 60 różnych odmian jabłek.

Krótko o wartości jabłek

Jabłka są bardzo bogate w błonnik, witaminę C, różne przeciwutleniacze (kwercetynę, katechinę, kwas chlorogenowy) i cukry proste (glukozę, sacharozę i fruktozę). Mimo wysokiej zawartości węglowodanów i cukru mają niski indeks glikemiczny, który waha się od 29 do 44.

W jednym surowym, nieobranym jabłku średniej wielkości (100 g) znajdziemy:

  • kalorie: 52;
  • wodę: 86%;
  • białko: 0,3 g;
  • węglowodany: 13,8 g;
  • cukier: 10,4 g;
  • błonnik: 2,4 g;
  • tłuszcze: 0,2 g.

Chociaż jabłka nie zawierają dużych ilości witamin i minerałów, są bogatym źródłem witaminy C, a także potasu.

Jabłkowy rynek w Polsce

W naszym kraju uprawia się jabłka w ilości zbliżającej się do 3 milionów ton rocznie. Czyni nas to największym producentem jabłek w Europie i 3. na świecie. Polskie jabłka uważane są za niezwykle smaczne – cenione są szczególnie za słodki smak i wysoką jakość.

Champion

Krzyżówka Renety Orange Cox i Golden Delicious stworzona w 1960 roku. Owoce są zaokrąglone i owalne, mają żółtawo-zielony kolor. Prawie cała powierzchnia jabłka ma czerwono-pomarańczowy paskowany rumieniec. Miąższ jabłka ma jasny kolor z kremowym odcieniem. Jest dość gęsty, aromatyczny i bardzo soczysty, w smaku słodko-kwaśny.

Gala

Jej szczególną cechą jest wczesne owocowanie, regularne i duże zbiory. Początkowo jabłka te nie przyciągały zbytnio sadowników – owoce były niezbyt duże i blade, więc producenci obawiali się, że konsumenci przyzwyczajeni do dużych jaskrawoczerwonych jabłek zignorują nieapetycznie wyglądającą Galę. 

Sytuację rozwiązano, hodując mutację o odpowiednim kolorze. Obecnie jabłka tej odmiany są zaokrąglone z lekkim żebrowaniem przy wierzchołku. Mają żółty kolor z czerwono-pomarańczowym rumieńcem, a ich miąższ jest soczysty, gęsty, słodko-kwaśny.

Golden Delicious

Ta odmiana jest bardzo popularna wśród europejskich sadowników. Jej owoce najczęściej mają żółtawą skórkę z brązowymi kropkami. Jabłka są klasyfikowane jako słodko-kwaśne odmiany, ale dominuje w nich słodki smak.

zdj. Tim Mossholder/unsplash.com

Idared

Odmiana późnozimowa, uzyskana w USA przez krzyżowanie odmian Wagner i Jonathan. Do Polski sprowadzona w 1952 roku. Wyróżnia ją nietypowy układ owoców – rosną w „kiściach” po 2–3 sztuki. W dobrym roku zbiorów na jabłoniach powstają piękne girlandy jabłek. W rezultacie nawet z małej gałęzi można zebrać pięć do sześciu kilogramów owoców. Jabłka Idared są duże, gładkie i błyszczące dzięki woskowej powłoce. Mają słodką i cienką skórkę. Najczęściej mają jasnozielony kolor z dużym czerwonym rumieńcem.

Jonagold

Odmiana późno dojrzewająca, uzyskana z krzyżowania Golden Delicious i Jonathan. Na rynku światowym pojawiła się w 1943 roku. Cechą szczególną odmiany jest szybkość owocowania – już w trzecim roku z drzew można zbierać obfite plony.

Pierwsze zbiory zaczynają się już wczesną jesienią, ale ostatecznie jabłka dojrzewają dopiero w środku zimy. Niestety jabłonie nie są zbyt odporne na mróz. Owoce są stożkowate, czerwono-pomarańczowe lub żółte. Miąższ jest biały, słodki i soczysty.

Kosztela

Staropolska, jesienna, bardzo wytrzymała i obficie owocująca odmiana. Owoce są średnie, zaokrąglone, spłaszczone przy kielichu. Mają grubą zieloną skórkę i krótką szypułkę. Dojrzałe jabłka są słomkowożółte, a ich miąższ jest gęsty, kruchy i słodki.

Ligol

Jabłoń zimowa powstała z krzyżowania Golden Delicious i Linda w 1972 roku. Drzewka są bardzo odporne na zimno i choroby, a owoce są cenione za wysokie walory smakowe. Jabłka mają zaokrąglony, stożkowaty kształt. Ich powierzchnia jest prążkowana, w większości z intensywnym, rozmytym rumieńcem. Miąższ jest gęsty, soczysty i drobnoziarnisty. Wyróżnia go kremowy kolor, słodko-kwaśny przyjemny smak i bogaty aromat.

Lobo

To późnozimowa odmiana, która daje obfite plony. Owoce są duże i mają kilka charakterystycznych cech: kulisto-stożkowy kształt, bordowy kolor, cienką skórkę z nalotem woskowym, cienką i długą szypułkę. Jabłka mają jasny, prawie biały miąższ o delikatnej, ale gęstej konsystencji. Są soczyste i słodkie z lekką nutą kwasowości.

Gloster

Zimowa odmiana pochodząca z Niemiec. Jabłka są duże o zaokrąglonym stożkowym kształcie, widocznie prążkowane szczególnie przy wierzchołku. Mają skórkę średniej grubości, gęstą, gładką i błyszczącą w jasnożółtym kolorze, z dużym szkarłatnym rumieńcem na całej powierzchni.

Antonówka

Wczesnojesienna odmiana o jasnozielonym i żółtym kolorze z delikatnym rumieńcem. Są twarde, mają gładką skórkę i kwaskowaty smak z wyczuwalną nutą landrynek.

Szara reneta

Jabłka dojrzewają na przełomie września i października. Są okrągłe, mają szaro-oliwkową, szorstką skórkę i zielony, twardy miąższ. Charakterystyczny dla tej odmiany jest winny, słodko-kwaśny smak.

Papierówka

Odmiana wiosenna, która dotarła do nas z krajów nadbałtyckich. Jabłka mają żółty kolor, chrupki, biały miąższ i słodki smak.

Paulared

Charakterystyczną cechą tej odmiany jest to, że świeże owoce są twarde, ale z czasem miękną. Mają kulisty, lekko spłaszczony kształt, kremowy miąższ i woskowy nalot na zielonożółtej skórce z dużym, rozmytym rumieńcem.

Delikates

Odmiana z gładką skórką w zielono-żółtym kolorze z rumieńcem. Owoce są duże, okrągłe, a miąższ kruchy i drobnoziarnisty.

Zdj. główne: Aarón Blanco Tejedor/unsplash.com

Z zawodu tłumaczka i copywriterka, prywatnie właścicielka domowej dżungli i dwóch kanapowych tygrysów. Typ osoby, która z uwagą czyta etykiety i drobne druczki, nie tylko po to, żeby znaleźć w nich błędy językowe. Lubi po prostu wiedzieć, co je, co pije i co kupuje. Eko rozwiązania i trendy to jej żywioł, a gdyby mogła zamieszkałaby w lesie z dala od ludzi.
Klaudia Kostyra
Polecane artykuły
Zdrowsze życie

Zdrowy jak ryba... ale czy na pewno?

W jaki sposób ryby mogą nam zaszkodzić i które są szczególnie niebezpieczne? O tym przeczytasz w naszym artykule.
Czytaj Więcej
Zdrowsze życie

Wegańskie kosmetyki Paese. Sprawdź, co znalazło się w nowej linii produktów!

Jakościowe i wegańskie kosmetyki do makijażu? Sprawdź polską markę Paese!
Czytaj Więcej
Zdrowsze życie

Płyn micelarny może szkodzić Tobie i środowisku! Sprawdź najlepsze alternatywy

W jaki sposób płyn micelarny może nam zaszkodzić i czym go zastąpić? Podpowiadamy.
Czytaj Więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *