Zdrowsze życie

Uwielbiasz jabłka? Z naszą listą poznasz ich polskie odmiany

Potrzebujesz ok. 6 min. aby przeczytać ten wpis

Kto z nas nie lubi jabłek? Są smaczne, zdrowe i pełne pożytecznych składników. Idealnie nadają się do jedzenia na surowo, a także do przygotowywania soków, dżemów, deserów i dań wytrawnych.

Jabłka to bez wątpienia jedne z najpopularniejszych owoców na świecie. Pierwsze jabłonie pojawiły się w krajach Azji Środkowej, gdzie do dziś znajduje się ogromna liczba dzikich sadów. W czasach starożytnych jabłka były uprawiane w Egipcie, w miejscu dzisiejszego Izraela i Palestyny, a nawet w Rzymie i starożytnej Grecji. Dziś są spotykane na całym świecie we wszystkich rozmiarach, kształtach i kolorach. W samej Polsce uprawia się ponad 60 różnych odmian jabłek.

Krótko o wartości jabłek

Jabłka są bardzo bogate w błonnik, witaminę C, różne przeciwutleniacze (kwercetynę, katechinę, kwas chlorogenowy) i cukry proste (glukozę, sacharozę i fruktozę). Mimo wysokiej zawartości węglowodanów i cukru mają niski indeks glikemiczny, który waha się od 29 do 44.

W jednym surowym, nieobranym jabłku średniej wielkości (100 g) znajdziemy:

  • kalorie: 52;
  • wodę: 86%;
  • białko: 0,3 g;
  • węglowodany: 13,8 g;
  • cukier: 10,4 g;
  • błonnik: 2,4 g;
  • tłuszcze: 0,2 g.

Chociaż jabłka nie zawierają dużych ilości witamin i minerałów, są bogatym źródłem witaminy C, a także potasu.

Jabłkowy rynek w Polsce

W naszym kraju uprawia się jabłka w ilości zbliżającej się do 3 milionów ton rocznie. Czyni nas to największym producentem jabłek w Europie i 3. na świecie. Polskie jabłka uważane są za niezwykle smaczne – cenione są szczególnie za słodki smak i wysoką jakość.

Champion

Krzyżówka Renety Orange Cox i Golden Delicious stworzona w 1960 roku. Owoce są zaokrąglone i owalne, mają żółtawo-zielony kolor. Prawie cała powierzchnia jabłka ma czerwono-pomarańczowy paskowany rumieniec. Miąższ jabłka ma jasny kolor z kremowym odcieniem. Jest dość gęsty, aromatyczny i bardzo soczysty, w smaku słodko-kwaśny.

Gala

Jej szczególną cechą jest wczesne owocowanie, regularne i duże zbiory. Początkowo jabłka te nie przyciągały zbytnio sadowników – owoce były niezbyt duże i blade, więc producenci obawiali się, że konsumenci przyzwyczajeni do dużych jaskrawoczerwonych jabłek zignorują nieapetycznie wyglądającą Galę. 

Sytuację rozwiązano, hodując mutację o odpowiednim kolorze. Obecnie jabłka tej odmiany są zaokrąglone z lekkim żebrowaniem przy wierzchołku. Mają żółty kolor z czerwono-pomarańczowym rumieńcem, a ich miąższ jest soczysty, gęsty, słodko-kwaśny.

Golden Delicious

Ta odmiana jest bardzo popularna wśród europejskich sadowników. Jej owoce najczęściej mają żółtawą skórkę z brązowymi kropkami. Jabłka są klasyfikowane jako słodko-kwaśne odmiany, ale dominuje w nich słodki smak.

zdj. Tim Mossholder/unsplash.com

Idared

Odmiana późnozimowa, uzyskana w USA przez krzyżowanie odmian Wagner i Jonathan. Do Polski sprowadzona w 1952 roku. Wyróżnia ją nietypowy układ owoców – rosną w „kiściach” po 2–3 sztuki. W dobrym roku zbiorów na jabłoniach powstają piękne girlandy jabłek. W rezultacie nawet z małej gałęzi można zebrać pięć do sześciu kilogramów owoców. Jabłka Idared są duże, gładkie i błyszczące dzięki woskowej powłoce. Mają słodką i cienką skórkę. Najczęściej mają jasnozielony kolor z dużym czerwonym rumieńcem.

Jonagold

Odmiana późno dojrzewająca, uzyskana z krzyżowania Golden Delicious i Jonathan. Na rynku światowym pojawiła się w 1943 roku. Cechą szczególną odmiany jest szybkość owocowania – już w trzecim roku z drzew można zbierać obfite plony.

Pierwsze zbiory zaczynają się już wczesną jesienią, ale ostatecznie jabłka dojrzewają dopiero w środku zimy. Niestety jabłonie nie są zbyt odporne na mróz. Owoce są stożkowate, czerwono-pomarańczowe lub żółte. Miąższ jest biały, słodki i soczysty.

Kosztela

Staropolska, jesienna, bardzo wytrzymała i obficie owocująca odmiana. Owoce są średnie, zaokrąglone, spłaszczone przy kielichu. Mają grubą zieloną skórkę i krótką szypułkę. Dojrzałe jabłka są słomkowożółte, a ich miąższ jest gęsty, kruchy i słodki.

Ligol

Jabłoń zimowa powstała z krzyżowania Golden Delicious i Linda w 1972 roku. Drzewka są bardzo odporne na zimno i choroby, a owoce są cenione za wysokie walory smakowe. Jabłka mają zaokrąglony, stożkowaty kształt. Ich powierzchnia jest prążkowana, w większości z intensywnym, rozmytym rumieńcem. Miąższ jest gęsty, soczysty i drobnoziarnisty. Wyróżnia go kremowy kolor, słodko-kwaśny przyjemny smak i bogaty aromat.

Lobo

To późnozimowa odmiana, która daje obfite plony. Owoce są duże i mają kilka charakterystycznych cech: kulisto-stożkowy kształt, bordowy kolor, cienką skórkę z nalotem woskowym, cienką i długą szypułkę. Jabłka mają jasny, prawie biały miąższ o delikatnej, ale gęstej konsystencji. Są soczyste i słodkie z lekką nutą kwasowości.

Gloster

Zimowa odmiana pochodząca z Niemiec. Jabłka są duże o zaokrąglonym stożkowym kształcie, widocznie prążkowane szczególnie przy wierzchołku. Mają skórkę średniej grubości, gęstą, gładką i błyszczącą w jasnożółtym kolorze, z dużym szkarłatnym rumieńcem na całej powierzchni.

Antonówka

Wczesnojesienna odmiana o jasnozielonym i żółtym kolorze z delikatnym rumieńcem. Są twarde, mają gładką skórkę i kwaskowaty smak z wyczuwalną nutą landrynek.

Szara reneta

Jabłka dojrzewają na przełomie września i października. Są okrągłe, mają szaro-oliwkową, szorstką skórkę i zielony, twardy miąższ. Charakterystyczny dla tej odmiany jest winny, słodko-kwaśny smak.

Papierówka

Odmiana wiosenna, która dotarła do nas z krajów nadbałtyckich. Jabłka mają żółty kolor, chrupki, biały miąższ i słodki smak.

Paulared

Charakterystyczną cechą tej odmiany jest to, że świeże owoce są twarde, ale z czasem miękną. Mają kulisty, lekko spłaszczony kształt, kremowy miąższ i woskowy nalot na zielonożółtej skórce z dużym, rozmytym rumieńcem.

Delikates

Odmiana z gładką skórką w zielono-żółtym kolorze z rumieńcem. Owoce są duże, okrągłe, a miąższ kruchy i drobnoziarnisty.

Zdj. główne: Aarón Blanco Tejedor/unsplash.com

Z zawodu tłumaczka i copywriterka, prywatnie właścicielka domowej dżungli i dwóch kanapowych tygrysów. Typ osoby, która z uwagą czyta etykiety i drobne druczki, nie tylko po to, żeby znaleźć w nich błędy językowe. Lubi po prostu wiedzieć, co je, co pije i co kupuje. Eko rozwiązania i trendy to jej żywioł, a gdyby mogła zamieszkałaby w lesie z dala od ludzi.
Klaudia Kostyra
Polecane artykuły
Zdrowsze życie

Cukier czy tłuszcz. Co nam szkodzi bardziej?

Gdy przechodzimy na dietę, rezygnujemy z cukru i tłuszczu, sądząc, że najbardziej nam szkodzą. Jak jest w rzeczywistości? Która grupa produktów bardziej tuczy?
Czytaj Więcej
Zdrowsze życie

Co zamiast chleba? 10 pomysłów, czym możesz zastąpić pieczywo!

Dowiedz się, którymi produktami możesz zastąpić biały chleb. Najważniejsze informacje u nas!
Czytaj Więcej
Zdrowsze życie

Żywność BIO bez chemii? Nie do końca...

Bio? Eko? Rozwiewamy kilka mitów dotyczących „zielonej" żywności!
Czytaj Więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *