Chleb pszenny stanowi dla wielu osób podstawowe pożywienie. Spożywają go rano, wieczorem i jako przekąskę. Niestety nie zawsze produkty mają odpowiednią jakość – wypieczone bywają z rafinowanej pszenicy bez większości błonnika i wartościowych składników odżywczych. W takim razie, czym zastąpić pieczywo?
Istnieje wiele zdrowszych i smacznych alternatyw, na które można zwrócić uwagę. Substytuty zwykłego pieczywa mogą otworzyć drogę nie tylko do nowych doznań smakowych, ale również do diety o lepszych wartościach odżywczych.
Co więcej, zdrowe zamienniki pomagają lepiej zarządzać poziomem cukru we krwi i jednocześnie pozwalają cieszyć się smakiem ulubionej kanapki bez substancji szkodliwych dla zdrowia czy samopoczucia. Do 10 produktów, którymi zastąpisz chleb, zaliczają się:
Wspomniane substytuty na pewno pomogą Ci w redukcji zbędnych kalorii i węglowodanów. Jednak przy ich kupowaniu warto zwrócić uwagę na informacje żywieniowe, które znajdują się na opakowaniu. Po sprawdzeniu zawartości cukru, węglowodanów czy błonnika będziesz w stanie ocenić, czy jakość artykułu spełnia Twoje potrzeby.
Gdy mówi się o zamiennikach chleba, największe zaciekawienie dotyczy zawsze warzyw. W jaki sposób można je wykorzystać zamiast białego pieczywa? Na pozór wydaje się to trudne, jednak jest kilka propozycji podania posiłku, które mogą Ci się spodobać.
Gotowane plastry słodkich ziemniaków mogą stanowić świetny zamiennik dla bułki. Używając ich, na przykład do przyrządzenia burgerów, można miło się zaskoczyć i rozsmakować się w tym ciekawym połączeniu.
Z kolei bakłażany, papryka, ogórki czy pieczarki portobello nadadzą się jako substytut dla samego chleba. Po pokrojeniu wspomnianych produktów na grube i długie płaty można położyć na nich dowolne produkty i rozkoszować się ich smakiem. Warto również rozważyć podpieczenie takich kompozycji, aby uwolnić słodkie aromaty i sprawić, że wszystko będzie chrupkie.
Jeśli ktoś nie chce decydować się na tak odmienne produkty od chleba, jak warzywa czy grzyby, to może wybrać zdrowe typy pieczywa – bezzbożowe lub kukurydziane. Jednak należy przy tym zwracać uwagę na skład. Niekiedy produkty, które są reklamowane jako „zdrowe i ekologiczne”, mają w sobie dużo cukru.
Na forach i w sekcjach komentarzy pod tematami dotyczących zdrowej żywności często można zauważyć gorące dyskusje, które dotyczą cen za zamienniki chleba – z żyta, orkiszu, gryki czy ciemnego chleba razowego. Owszem, ceny są w tym przypadku o kilka złotych wyższe, jednak zdrowie nie powinno być rzeczą, na której się oszczędza.
Aby wybrać najlepszą opcję pod względem finansów, można spróbować zamienników warzywnych czy grzybów. Są dostępne w znacznie niższej cenie niż wcześniej wspomniane artykuły, a walorami smakowymi i odżywczymi dorównują droższym substytutom białego chleba.
Zdj. główne: Wesual Click/unsplash.com