Marnowanie jedzenia stało się problem globalnym. Codziennie w każdej restauracji wyrzuca się kilka kg jedzenia. Rozwiązaniem na ograniczenie wyrzucania żywności jest aplikacja Foodsi, która pozwala na zakup żywności nawet o 70% taniej. Jak działa aplikacja? Dlaczego warto z niej skorzystać?
Codziennie pod koniec dnia, w restauracjach jest wyrzucanych bardzo wiele produktów, które nie zostały sprzedane, a w kolejnym dniu nie mogą zostać sprzedane za pełną cenę. Wielu restauratorów chciałoby uniknąć wyrzucania jedzenia, lecz nie wie co zrobić z takimi daniami. Odpowiedzią na potrzeby restauratorów jest Foodsi, czyli polski odpowiednik duńskiej aplikacji Too Good Too Go.
Foodsi jest polską aplikacją, która umożliwia zakup świeżego i zdatnego do spożycia jedzenia do ok. 70% taniej. Dzięki temu lokal nie marnuje jedzenia i ogranicza straty finansowe z tym związane. Twórca aplikacji w jednym z wywiadów przyznał, że Foodsi powstało, ponieważ jako pracownik restauracji był świadkiem marnowania dużych ilości jedzenia, co było dla niego bardzo szokujące i postanowił coś z tym zrobić.
Aplikacja Foodsi działa na podobnej zasadzie jaka duńska apka Too Good Too Go, czyli restauratorzy, którzy nie sprzedali jedzenia, mogą je wystawić na sprzedaż z rabatem sięgającym do 70%. Każda restauracja, w której można skorzystać z aplikacji Foodsi codziennie wieczorem informuje na swojej stronie, jakie potrawy się nie sprzedały w danym dniu. W aplikacji można znaleźć wykaz lokali wraz z godzinami oraz wysokością obniżki ceny potraw.
Korzystanie z aplikacji jest bardzo intuicyjne. Za pomocą GPS należy znaleźć najbliższą restaurację, która przyłączyła się do akcji niemarnowania żywności, a następnie wybrać dania. Po dokonaniu wyboru w aplikacji wyświetli się komunikat, o której godzinie można odebrać posiłek oraz jaka cena będzie za niego obowiązywać. Nie należy spodziewać się pełnego menu, ponieważ codziennie w restauracji zostają inne dania, dlatego nie zawsze można zakupić wybrane danie z rabatem cenowym.
Rabatem cenowym najczęściej objęte są dania, które nie zostały sprzedane tego dnia oraz posiłki przygotowane ze świeżych produktów, które na następny dzień nie nadawałyby się do sprzedaży. Posiłki sprzedawane w ramach aplikacji Foodsi są pełnowartościowe i nie straciły żadnych walorów estetycznych, ale restauratorzy musieliby je wyrzucić, ponieważ w kolejnym dniu nie mogłyby zostać sprzedane w regularnej cenie. Dzięki aplikacji można w atrakcyjnej cenie spróbować dań z restauracji, do której zwykle się nie chodzi.
Początkowo z aplikacji Foodsi można było skorzystać tylko w Warszawie. Obecnie coraz więcej restauracji przystępuje do tego programu. Tańsze dania można zakupić m.in.: w Krakowie, Poznaniu, Gdańsku i Katowicach.
Aplikacja Foodsi ma bardzo pozytywne opinie wśród właścicieli restauracji i klientów, ponieważ ogranicza marnowanie żywności i związane z tym straty, pozwalając klientom na zakup dań z nawet 70% rabatem.
Zdj. główne: Kelly Sikkema/unsplash.com