Działania CSRZdrowsze życie

Zakupowy patriotyzm. W czym lokalny bazar jest lepszy od supermarketu?

Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis
(fot. Danica Tanjutco, źródło: unsplash.com)

Chcesz przejść na zdrową, zbilansowaną dietę? W takim razie częściej sięgaj po lokalne produkty. Dzięki temu nie tylko będziesz delektować się pysznym i zdrowym jedzeniem, ale wesprzesz też zrównoważone rolnictwo. Sprawdź, dlaczego czasem lepiej robić zakupy na lokalnym bazarze, niż w supermarkecie.

Zrównoważony rozwój

Lokalna żywność sprzyja czystemu środowisku. Globalne przemysłowe systemy żywnościowe mają negatywny wpływ na naszą planetę i gospodarkę. Zanieczyszczają zasoby wodne, powietrze i glebę, nagminnie stosując pestycydy i nawozy sztuczne.

Małe gospodarstwa rodzinne udoskonalają organiczne metody uprawy. Wdrażają zrównoważone rozwiązania, wspierając zdrowe ekosystemy. W minimalnym stopniu stosują pestycydy, czasem zupełnie z nich rezygnując. Korzystają też z takich praktyk jak kompostowanie, płodozmian, minimalne pakowanie produktów i tworzenie bezpiecznych siedlisk dla rodzimych gatunków zwierząt.

Globalni producenci zwykle nie myślą o tego typu kwestiach. Jeśli więc zależy Ci na ochronie środowiska, zrób czasem zakupy u lokalnego rolnika lub na pobliskim targu.

Zdrowsza i smaczna żywność 

(źródło: pixabay.com)

Lokalne jedzenie smakuje lepiej, wpływa pozytywnie na Twoje zdrowie i jest wolne od GMO. Owoce i warzywa od lokalnych rolników trafiają na bazarek w ciągu jednego lub dwóch dni od zerwania. Dzięki temu produkty spożywcze są bogate w składniki odżywcze i wciąż świetnie smakują. Brzoskwinie będą słodsze, a sałata bardziej chrupiąca (w dodatku wytrzyma w lodówce nawet kilka tygodni!).

Kupując wędliny, sery, pieczywo, nabiał i jajka na lokalnym bazarze, możesz być pewny, że będą świeższe i bardziej aromatyczne, niż te z supermarketu. Dodatkowym atutem będzie informacja o tym, w jaki sposób traktowane są kury i jaki rodzaj chowu stosuje sprzedawca.

Budowanie społeczności

(źródło: pexels.com)

Kupując żywność od lokalnego producenta lub hodowcy, przywracasz dawne połączenie między dostawcą a klientem. Rozmawiając z rolnikiem, możesz pokazać dziecku, że jedzenie nie pochodzi z pudełka, ale jest wynikiem ciężkiej pracy. Na lokalnym bazarze można spotkać ludzi, którzy chcą się zdrowo odżywiać, a relacje między dostawcą i klientami siłą rzeczy opierają się na zaufaniu i zrozumieniu. 

Inwestycja w przyszłość

Wspierając dzisiaj lokalnych rolników, zwiększasz szanse na pojawienie się kolejnych gospodarstw. To ważna kwestia dla bezpieczeństwa żywnościowego, zwłaszcza w świetle niepewnej przyszłości energetycznej i obecnego uzależnienia od paliw kopalnych do produkcji, pakowania, dystrybucji i przechowywania żywności.

Ograniczenie zasobów 

Istnieje wiele powodów, dla których warto robić zakupy na bazarze, a jednym z nich jest kwestia odległości. Jedząc produkty od lokalnych rolników, ograniczasz ilość zasobów, potrzebnych do jej wytworzenia i sprzedaży. Weźmy pod uwagę wodę, która jest kluczowa do uprawy wielu roślin.

(źródło: pixabay.com)

Uprawa warzyw i owoców poza sezonem wymaga większych zasobów od sezonowej uprawy i trzeba włożyć więcej wysiłku, by zachęcić je do rozwoju o tej porze roku, w której tradycyjnie nie rosną. Wybierając produkty od lokalnych rolników, wspierasz regionalną gospodarkę. Zamiast oddawać ciężko zarobione pieniądze międzynarodowym korporacjom, zasil np. portfel sąsiada.

Korzyści zdrowotne

Kiedy patrzymy na niezliczone korzyści płynące z kupowania lokalnie uprawianej żywności, łatwo jest zrozumieć, dlaczego coraz więcej osób ją kupuje. Wielu lokalnych producentów stosuje organiczne i naturalne środki odstraszające szkodniki, podczas gdy żywność produkowana w rolnictwie na dużą skalę jest często masowo spryskiwana pestycydami. 

(fot. Josephine Baran, źródło: unsplash.com)

Lokalne produkty spożywcze nie wymagają też długich podróży po całym kraju, dopóki nie dotrą do miejsca docelowego. Nie trzeba więc dodawać do nich konserwantów, sztucznych barwników i innych substancji, by zachować ich świeżość podczas transportu. Lokalna żywność może złagodzić wiele problemów związanych z trawieniem, które niejednokrotnie występują u osób z alergiami pokarmowymi. Kupując na bazarku, łatwiej włączysz do diety odpowiednią ilość białka, owoców, warzyw i produktów pełnoziarnistych. 

Zachowanie pól uprawnych

Mieszkańcy, zakładając gospodarstwo rolne, chronią pola uprawne. W przeciwnym razie ziemia mogłaby zostać zagospodarowana do celów przemysłowych lub handlowych. Ponadto, tereny rolnicze sprzyjają zachowaniu różnorodności biologicznej, zapewniając zwierzętom, owadom i ptakom bezpieczne miejsce do życia i rozwoju, a Tobie naturalne tereny, które pozwolą Ci na relaks po trudnym tygodniu w pracy.

Interesuje się działaniami z zakresu CSR, czyli społecznej odpowiedzialności biznesu. Chętnie pisze o tym, w jaki sposób skutecznie walczyć o prawa konsumenta. W wolnych chwilach czyta książki i trenuje fitness.
Justyna Dereń
Polecane artykuły
Zdrowsze życie

Główny Inspektor Sanitarny bije na alarm. Popularna seria „energetyków” wycofana ze sprzedaży

Jeśli często sięgasz po popularne napoje energetyczne, sprawdź, czy któryś z Twoich ulubionych nie znalazł się w opublikowanym ostrzeżeniu.
Czytaj Więcej
EkonewsyZdrowsze życie

Coca-Cola z papierowej butelki? Nowy pomysł marki

Gigantyczny koncern zaskakuje. Przeczytaj o nowym pomyśle marki, czyli Coca-Coli z papierowej butelki!
Czytaj Więcej
Planowanie finansówZdrowsze życie

Dobry skip. O co naprawdę chodzi we freeganizmie?

Freeganizm – czyli pełnowartościowe jedzenie ze śmietnika w walce z konsumpcjonizmem!
Czytaj Więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *