Zdrowsze życie

Wyroby czekoladopodobne. Czym różnią się od zwykłej czekolady i dlaczego mogą nam zaszkodzić?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Wyroby czekoladopodobne są nie tylko mniej smaczne od prawdziwej czekolady, ale też zdecydowanie bardziej szkodliwe dla naszego zdrowia.

Takie produkty niewiele mają wspólnego z prawdziwą czekoladą, która produkowana jest z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego, cukru i różnych dodatków. W efekcie czekolada zawiera od 70 do nawet 90% kakao, podczas gdy w wyrobach czekoladopodobnych kakao nie przekracza 8% ich całkowitej masy. Fakt, że dzięki temu są tańsze, może być kuszący, jednak pełen skład powinien trzymać nas od nich z daleka.

Szkodliwe tłuszcze roślinne

Wyroby czekoladopodobne nietrudno rozpoznać – nie pachną jak kakao i są bardziej miękkie niż prawdziwa czekolada. Zawierają olej palmowy lub rafinowany olej rzepakowy, są też pełne sztucznych aromatów, barwników i konserwantów, które mają pomóc uzyskać efekty smakowe i konsystencję zbliżone do czekolady.

Przed zakupem dowolnej czekolady, zwłaszcza nieznanego producenta, powinniśmy sprawdzić skład. Pseudoczekolada jest pełna utwardzanych tłuszczy roślinnych (tłuszczy trans), które zwiększają ryzyko zachorowania na raka Oprócz tego zwiększają poziom złego cholesterolu, mogą powodować otyłość, osłabiać pamięć, sprzyjać zachorowaniom na cukrzycę i choroby serca.

Wyroby czekoladopodobne często spotykamy w postaci sezonowych słodyczy, takich jak bożonarodzeniowe mikołaje czy wielkanocne jajka. I choć mogą kusić niską ceną, lepiej sięgnąć po droższy produkt i mieć pewność, że jemy prawdziwą czekoladę pełną pożytecznych i odżywczych składników.

zdjęcie główne: Charisse Kenion/unsplash.com

Z zawodu tłumaczka i copywriterka, prywatnie właścicielka domowej dżungli i dwóch kanapowych tygrysów. Typ osoby, która z uwagą czyta etykiety i drobne druczki, nie tylko po to, żeby znaleźć w nich błędy językowe. Lubi po prostu wiedzieć, co je, co pije i co kupuje. Eko rozwiązania i trendy to jej żywioł, a gdyby mogła zamieszkałaby w lesie z dala od ludzi.
Klaudia Kostyra
Polecane artykuły
Zdrowsze życie

Czym zastąpić cukier w diecie?

Słodki nie znaczy dobry – dowiedz się, czym najlepiej zamienić cukier w codziennej diecie.
Czytaj Więcej
Zdrowsze życie

Jak dbać o prawidłową postawę podczas pracy zdalnej?

Oprócz wielu zalet praca zdalna ma także ciemną stronę. Prowadzona bez dbałości postawę ciała może być przyczyną zmęczenia, bólów głowy i kręgosłupa. Jak ich uniknąć?
Czytaj Więcej
Zdrowsze życie

Wegańska IKEA. Nowe zmiany w menu

Restauracje Ikea odwiedza rocznie 680 milionów głodnych klientów. Czy to wystarczająco, aby wpłynąć na świat i krzewić dietę roślinną?
Czytaj Więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *