Zdrowsze życie

Sałatkowy robot, czyli zdrowy posiłek dla zabieganych. Jak to działa?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis
(fot. Jonathan Farber / Unsplash)

Zdrowy posiłek dla każdego i na każdy gust – taka idea przyświeca firmie Chowbotics i jej sałatkowemu robotowi Sally.

Firma Chowbotics została założona w 2014 roku, a jej robot do świeżej żywności Sally – prostokątna maszyna, która zasadniczo jest automatem do sprzedaży sałatek – może tworzyć dostosowywane do potrzeb konsumenta sałatki i zdrowe przekąski. Robot jest używany przez miejsca takie jak uniwersytety, szpitale i sklepy spożywcze.

Automat sałatkowy podbija świat

Sally jest nieco większa od bankomatu i ma zaokrąglone okienko, przez które widać składniki. Wewnątrz znajdują się 22 schłodzone kanistry wypełnione takimi produktami jak jarmuż, sałata rzymska, pomidory, oliwki czy dressingi. Chowbotics twierdzi, że Sally może przygotować od 50 do 100 posiłków, z których każdy zajmuje jej mniej niż minutę, zanim konieczne będzie uzupełnienie składników.

(fot. Ella Olsson / Unsplash)

Sally stała się szczególnie użyteczna podczas pandemii koronawirusa, gdy ludzie zwrócili większą uwagę na kwestię higieny. Proces przygotowania sałatek odbywa się bez czynnika ludzkiego, a użytkownicy muszą tylko dotknąć ekranu, aby wybrać interesującą ich opcję. W październiku Chowbotics wprowadził również opcję zbliżeniową, która pozwala użytkownikom składać zamówienia za pomocą aplikacji.

Innowacyjnym rozwiązaniem zainteresował się amerykański gigant branży dostawczej DoorDash. To partnerstwo z pewnością pozwoli Chowbotics na pobijanie kolejnych rynków. W Polsce dystrybucją sałatkowych automatów zajmie się firma Green Factory. Niestety na razie roboty Sally pojawią się tylko w Warszawie.

Sprawdź też: Bezglutenowy wegański rogal?! A jednak!

Z zawodu tłumaczka i copywriterka, prywatnie właścicielka domowej dżungli i dwóch kanapowych tygrysów. Typ osoby, która z uwagą czyta etykiety i drobne druczki, nie tylko po to, żeby znaleźć w nich błędy językowe. Lubi po prostu wiedzieć, co je, co pije i co kupuje. Eko rozwiązania i trendy to jej żywioł, a gdyby mogła zamieszkałaby w lesie z dala od ludzi.
Klaudia Kostyra
Polecane artykuły
Zdrowsze życie

Cukier czy tłuszcz. Co nam szkodzi bardziej?

Gdy przechodzimy na dietę, rezygnujemy z cukru i tłuszczu, sądząc, że najbardziej nam szkodzą. Jak jest w rzeczywistości? Która grupa produktów bardziej tuczy?
Czytaj Więcej
Zdrowsze życie

Co zamiast chleba? 10 pomysłów, czym możesz zastąpić pieczywo!

Dowiedz się, którymi produktami możesz zastąpić biały chleb. Najważniejsze informacje u nas!
Czytaj Więcej
Zdrowsze życie

Żywność BIO bez chemii? Nie do końca...

Bio? Eko? Rozwiewamy kilka mitów dotyczących „zielonej" żywności!
Czytaj Więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *