Zdrowsze życie

Sałatkowy robot, czyli zdrowy posiłek dla zabieganych. Jak to działa?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis
(fot. Jonathan Farber / Unsplash)

Zdrowy posiłek dla każdego i na każdy gust – taka idea przyświeca firmie Chowbotics i jej sałatkowemu robotowi Sally.

Firma Chowbotics została założona w 2014 roku, a jej robot do świeżej żywności Sally – prostokątna maszyna, która zasadniczo jest automatem do sprzedaży sałatek – może tworzyć dostosowywane do potrzeb konsumenta sałatki i zdrowe przekąski. Robot jest używany przez miejsca takie jak uniwersytety, szpitale i sklepy spożywcze.

Automat sałatkowy podbija świat

Sally jest nieco większa od bankomatu i ma zaokrąglone okienko, przez które widać składniki. Wewnątrz znajdują się 22 schłodzone kanistry wypełnione takimi produktami jak jarmuż, sałata rzymska, pomidory, oliwki czy dressingi. Chowbotics twierdzi, że Sally może przygotować od 50 do 100 posiłków, z których każdy zajmuje jej mniej niż minutę, zanim konieczne będzie uzupełnienie składników.

(fot. Ella Olsson / Unsplash)

Sally stała się szczególnie użyteczna podczas pandemii koronawirusa, gdy ludzie zwrócili większą uwagę na kwestię higieny. Proces przygotowania sałatek odbywa się bez czynnika ludzkiego, a użytkownicy muszą tylko dotknąć ekranu, aby wybrać interesującą ich opcję. W październiku Chowbotics wprowadził również opcję zbliżeniową, która pozwala użytkownikom składać zamówienia za pomocą aplikacji.

Innowacyjnym rozwiązaniem zainteresował się amerykański gigant branży dostawczej DoorDash. To partnerstwo z pewnością pozwoli Chowbotics na pobijanie kolejnych rynków. W Polsce dystrybucją sałatkowych automatów zajmie się firma Green Factory. Niestety na razie roboty Sally pojawią się tylko w Warszawie.

Sprawdź też: Bezglutenowy wegański rogal?! A jednak!

Z zawodu tłumaczka i copywriterka, prywatnie właścicielka domowej dżungli i dwóch kanapowych tygrysów. Typ osoby, która z uwagą czyta etykiety i drobne druczki, nie tylko po to, żeby znaleźć w nich błędy językowe. Lubi po prostu wiedzieć, co je, co pije i co kupuje. Eko rozwiązania i trendy to jej żywioł, a gdyby mogła zamieszkałaby w lesie z dala od ludzi.
Klaudia Kostyra
Polecane artykuły
Zdrowsze życie

Jak dbać o prawidłową postawę podczas pracy zdalnej?

Oprócz wielu zalet praca zdalna ma także ciemną stronę. Prowadzona bez dbałości postawę ciała może być przyczyną zmęczenia, bólów głowy i kręgosłupa. Jak ich uniknąć?
Czytaj Więcej
Zdrowsze życie

Wegańska IKEA. Nowe zmiany w menu

Restauracje Ikea odwiedza rocznie 680 milionów głodnych klientów. Czy to wystarczająco, aby wpłynąć na świat i krzewić dietę roślinną?
Czytaj Więcej
EkonewsyPlanowanie finansówZdrowsze życie

Jak zorganizować przyjęcie w stylu eko?

Marzysz o organizacji przyjęcia w stylu eko? Zobacz, jak to zrobić!
Czytaj Więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *