Zdrowsze życie

Czym zastąpić cukier w diecie?

Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Cukier w nadmiarze jest nie tylko szkodliwy, ale też uzależniający. Na szczęście, ludzki organizm do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje jedynie glukozy, którą można znaleźć w innych produktach.

W umiarkowanych dawkach cukier jest pożyteczny dla organizmu, przyczynia się do normalizacji krążenia krwi i aktywności procesów mózgowych, jest źródłem energii, zwiększa produkcję serotoniny, hormonu szczęścia. Całkowite wyeliminowanie glukozy z diety może prowadzić do drażliwości, zmęczenia, zaburzeń snu, a nawet wzmożonego apetytu. Dlatego osoby, które chcą wyrzucić cukier ze swojej diety, powinny znaleźć dla niego zdrowy i naturalny zamiennik.

Fruktoza

Najpopularniejszy zamiennik, który znajdziemy w jagodach, owocach i miodzie. Nieco słodsza niż cukier (1,7 razy) fruktoza tonizuje, dodaje energii i poprawia nastrój. Zwiększa też wydajność organizmu. Norma dzienna wynosi do 45 gramów.

Miód

Miód zawiera przydatne substancje – witaminy C i B, aminokwasy, żelazo, potas i wiele innych odżywczych składników. Pomaga też w walce z wirusami i bakteriami, dlatego stosowany jest w farmacji. Nie oznacza to jednak, że jest mniej szkodliwy. Na pewno powinny unikać go osoby uczulone oraz te, które chcą schudnąć, ponieważ miód jest dość kaloryczny.

Stewia

Wielu dietetyków uważa, że to najlepszy zamiennik cukru. Liście stewii są bardzo słodkie, a ich spożycie całkowicie bezpieczne, także dla dzieci. Niestety, charakterystyczny smak rośliny wymaga przyzwyczajenia i różnie sprawdza się w kuchni, np. w wypiekach. Plusem jest możliwość hodowania stewii w warunkach domowych.

Ksylitol

Naturalny produkt, równie słodki jak cukier, ale znacznie bardziej kaloryczny. Maksymalna dzienna dawka wynosi 40 gramów. Ksylitol poprawia metabolizm, ma korzystny wpływ na mikroflorę jamy ustnej, zmniejsza stan zapalny dziąseł, zapobiega powstawaniu próchnicy. Stosuje się go w przypadku nietolerancji stewii, niskiego ciśnienia krwi, problemów w procesach metabolicznych i jamie ustnej.

Syrop z agawy

Choć to wariant bardziej kaloryczny od cukru, to nadal przyniesie więcej korzyści naszemu organizmowi. Agawa charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym – w przeciwieństwie do cukru produkt jest powoli wchłaniany przez organizm. Syrop jest idealny dla wegetarian, ponieważ w większości składa się z fruktozy. Gorzej może sprawdzić się w pieczeniu, ale doskonale łączy się z napojami.

Alkohole cukrowe

Tak zwane poliole, należą do specjalnej kategorii substancji cukrowych, a pod względem chemicznym zaliczają się do alkoholi. Poziom ich słodyczy jest zmienny i waha się od 25–100% słodyczy białego cukru. Poliole są niemal całkowicie bezpieczne, a korzyści, jakie niosą dla organizmu, to m.in.:

  • mała ilość kalorii;
  • powolne i niepełne wchłanianie – prawdopodobieństwo odkładania się tłuszczu jest niewielkie;
  • dobra alternatywa dla diabetyków – insulina prawie w ogóle nie jest potrzebna do wchłaniania polioli.

Naturalne alkohole cukrowe występują w warzywach, jagodach i owocach. Sztuczne zawarte są w wielu produktach spożywczych (od lodów po gumę do żucia), w niektórych lekach, produktach higienicznych.

Uwaga na sztuczne słodziki

Syntetyczne substytuty takie jak sacharyna, aspartam czy cyklaminian, nie mają właściwie żadnej wartości dla organizmu. Żaden z nich nie jest w pełni przyswajalny, a co więcej, „oszukują” organizm, co w efekcie prowadzi do wzmożenia apetytu. Niektóre z nich mogą być toksyczne, rakotwórcze i powodować niewydolność nerek lub zatrucia pokarmowe.

Zdjęcie główne: mali maeder/pexels.com

Z zawodu tłumaczka i copywriterka, prywatnie właścicielka domowej dżungli i dwóch kanapowych tygrysów. Typ osoby, która z uwagą czyta etykiety i drobne druczki, nie tylko po to, żeby znaleźć w nich błędy językowe. Lubi po prostu wiedzieć, co je, co pije i co kupuje. Eko rozwiązania i trendy to jej żywioł, a gdyby mogła zamieszkałaby w lesie z dala od ludzi.
Klaudia Kostyra
Polecane artykuły
Zdrowsze życie

Jak dbać o prawidłową postawę podczas pracy zdalnej?

Oprócz wielu zalet praca zdalna ma także ciemną stronę. Prowadzona bez dbałości postawę ciała może być przyczyną zmęczenia, bólów głowy i kręgosłupa. Jak ich uniknąć?
Czytaj Więcej
Zdrowsze życie

Wegańska IKEA. Nowe zmiany w menu

Restauracje Ikea odwiedza rocznie 680 milionów głodnych klientów. Czy to wystarczająco, aby wpłynąć na świat i krzewić dietę roślinną?
Czytaj Więcej
EkonewsyPlanowanie finansówZdrowsze życie

Jak zorganizować przyjęcie w stylu eko?

Marzysz o organizacji przyjęcia w stylu eko? Zobacz, jak to zrobić!
Czytaj Więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *