Planowanie finansów

Mrożenie żywności – sprawdź, dlaczego warto

Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis
(fot. Eddy Zecchinon / EyeEm / Getty Images)

Artykuł sponsorowany

Mrożenie żywności to łatwy sposób na rozsądne zarządzanie domowymi wydatkami. Dowiedz się, na czym ten proces polega i dlaczego warto go praktykować przy planowaniu posiłków.

Na czym polega proces mrożenia?

Mrożenie żywności to nic innego jak metoda przechowywania produktów zdatnych do spożycia przez długi czas poprzez obniżenie ich temperatury do pewnego poziomu i tym samym ograniczenie rozwoju bakterii. W przemyśle gastronomicznym stoły chłodnicze wykorzystywane są jako miejsce do przechowywania i przygotowania zamrożonego towaru tak, by cały proces odbywał się w komfortowych i higienicznych warunkach.

Co można zamrażać?

Z tego względu, że większość składników powszechnie wykorzystywanych w domach można zamrażać, łatwiej jest wyliczyć produkty, które absolutnie pod żadnym pozorem nie powinny trafić do zamrażarki. Są to: jajka w skorupce, ryż, sałata, potrawy z majonezem i sam majonez, makaron, ogórek, kremowe zupy, sosy, puszki.

Jeśli nie wiesz, czy możesz jakiś produkt zamrozić, ułatw sobie drogę i podziel nienadające się składniki na kategorie. Owoce i warzywa z wysoką zawartością wody nie nadają się do spożycia po odmrożeniu, chyba że wykorzystamy je w zupie – będą miękkie i rozmoczone. Również smażone potrawy czy produkty o kremowej bazie (na przykład jogurty) nie powinny być zamrażane.

(fot. Roberto Machado Noa / Moment / Getty Images)

Oszczędzisz pieniądze

Dzięki możliwości zamrażania żywności bez problemu kupisz owoce i warzywa w szczycie dojrzałości, nie musząc martwić się o ich dostępność w zimie. Zaoszczędzisz tym samym pieniądze, bo składniki sprzedawane poza ich sezonem drożeją, a do tego często smakiem nie dorównują towarowi produkowanemu podczas właściwej pory roku.

Nie zmarnujesz ani jednego kęsa

Zamrażając żywność, możesz pozwolić sobie na podzielenie swojego niedokończonego obiadu na mniejsze porcje i przechowanie ich do czasu, aż będą Ci potrzebne. Już nie musisz marnować swojego czasu i składników czy martwić się, że Twoje resztki niedługo przestaną być zdatne do spożycia. Szafa chłodnicza Stalgast to komercyjnie wykorzystywana lodówka do przechowywania zamrożonej żywności, która zapewni Twoim mrożonkom przedłużoną świeżość i pełnię smaku.

Planowanie posiłków nigdy nie było prostsze!

Mrożąc produkty, zawsze masz świadomość tego, co znajduje się w Twojej zamrażarce. Możesz spokojnie schładzać warzywa i owoce, które normalnie nie są hodowane w danym sezonie, by przez cały rok mieć je pod ręką. Twoje wyczyny w kuchni już nie są ograniczane do dostępu danego składnika. Do tego nie musisz już uzależniać danego posiłku od wypadu do sklepu. Nie masz ochoty wychodzić z domu? Bez problemu znajdziesz wszystkie potrzebne Ci produkty w zamrażarce.

Potrzebujesz inspiracji? Przeczytaj nasz artykuł o tym, jak zrobić obiad ze składników, które akurat masz w lodówce.

(fot. Photographer, Basak Gurbuz Derman / Moment / Getty Images)

Zamrożona żywność jest zdrowsza

Świeże produkty zazwyczaj są zbierane jeszcze zanim osiągną pełną dojrzałość, a następnie pakowane i wysyłane do magazynu. Zanim trafią do sprzedaży, może upłynąć dzień, kilka dni lub nawet tygodni. To wszystko przyczynia się do stopniowej utraty właściwości odżywczych przez świeże owoce czy warzywa.

Inaczej dzieje się z mrożoną żywnością. Produkty gotowe do sprzedaży zbierane są w momencie osiągnięcia dojrzałości, by móc być błyskawicznie schłodzone dzięki takim urządzeniom jak zamrażarka szokowa. Dzięki temu ich rozwój zostaje zatrzymany, a po odmrożeniu klienci mogą się cieszyć wysokowartościowym towarem bogatym w witaminy i składniki odżywcze.

Masz kontrolę nad składem produktu

Zamrożone produkty nie wymagają wspomagaczy czy konserwantów, by zachować swoją świeżość na dłużej. Dzięki temu jesteś w stanie kontrolować, co zawierają Twoje posiłki. Nie musisz już martwić się o czytanie przydługich składów pełnych nazw, których nie do końca rozumiesz.

Studentka filologii polskiej, specjalizacji wydawniczej, żywo zainteresowana drukiem i typografią. W wolnym czasie zgłębia różne techniki reklamy, ucząc się, jak właściwie wykorzystywać SEO, aby dotrzeć do klienta.
Weronika Ciesińska
Polecane artykuły
Planowanie finansów

Najczęstsze błędy finansowe młodych ludzi. Czy dotyczą Ciebie?

Pierwsza praca i samodzielne życie? Zaplanuj swój budżet i unikaj tych błędów.
Czytaj Więcej
Planowanie finansów

Komunikacja miejska — czy rzeczywiście jest tańsza i dlaczego nadal wolimy samochody?

Autobus czy samochód? Opowiadamy o wadach i zaletach transportu publicznego i prywatnego.
Czytaj Więcej
Planowanie finansów

Konto oszczędnościowe. Czy to wciąż działa?

Konto oszczędnościowe to evergreen bezpiecznego dbania o kapitał. Czy w dobie pandemicznego kryzysu to nadal aktualne?
Czytaj Więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *