EkonewsyPlanowanie finansów

Kuchnia zero waste. Jak przestać marnować żywność i jeść pysznie?

Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis
(fot. Markus Spiske, źródło: unsplash.com)

Pewnie nie raz zdarzyło Ci się wyrzucać żywność, bo się przeterminowała albo nie wiedziałeś, co zrobić z resztkami. Takie „grzeszki” zdarzają się każdemu, dlatego warto bliżej poznać kuchnię zero waste.

Marnowanie jedzenia jest problemem globalnym

Marnowanie żywności stało się problemem globalnym – dostępne dane są przerażające, tylko w Europie wyrzuca się rocznie około 88 mln ton jedzenia, z czego aż 47 mln ton pochodzi z gospodarstw domowych.

Wyrzucanie jedzenia to marnowanie:

  • wody,
  • energii,
  • pieniędzy,
  • ludzkiej pracy.

Wyrzucana na śmietnik żywność ma również negatywny wpływ na środowisko. Rozkład jedzenia zwiększa emisję CO2.

Dlaczego tak wiele osób marnuje żywność?

Marnowanie żywności wynika z kilku czynników:

  • z presji posiadania – marketing wymusza chęć posiadania nowych rzeczy;
  • presji reklamy;
  • presji promocji np. 3+1 gratis – wielu konsumentów kupuje, bo jest promocja, choć towar wcale nie jest im potrzebny.
(fot. Markus Spiske, źródło: unsplash.com)

Kuchnia zero waste to ekologia i oszczędność

Potrawy kuchni zero waste są:

Wbrew pozorom w kuchni zero waste nie chodzi o jedzenie tego samego przez cały tydzień, lecz o zdrową i zbilansowaną dietę. Zamiast kupować większą ilość jedzenia pełnego ulepszaczy (np. bo jest promocja), to warto zakupić mniej, ale dobrej jakości.

8 zasad robienia zakupów w kuchni zero waste

1. Zaplanuj jadłospis na minimum tydzień

Planowanie jadłospisu jest podstawą w kuchni zero waste. Jeśli zaplanowanie jadłospisu na tydzień do przodu jest dla Ciebie zbyt dużym wyzwaniem, to postaraj się zaplanować jadłospis na minimum trzy dni. Dzięki temu wiesz, jakich produktów będziesz potrzebować.

2. Rób zakupy tylko z listą

Przed wyjściem na zakupy zrób listę wszystkich składników, których brakuje, a są niezbędne do zaplanowanych wcześniej potraw.

(fot. Boudewijn Huysmans, źródło: unsplash.com)

3. Kupuj strategicznie

Produkty suche warto kupować w większej ilości raz na jakiś czas, a produkty świeże w małych ilościach według bieżących potrzeb. Rzadszy zakup produktów suchych ma wiele zalet – z takich składników można bez problemu przygotować posiłek lub upiec ciasto.

4. Kupuj małe ilości produktów świeżych

Kupuj tylko tyle produktów świeżych, ile jesteś w stanie zjeść. Kupując nabiał, pamiętaj, aby przestrzegać daty przydatności do spożycia. Resztki wędliny możesz zamrozić i wykorzystać później np. do bigosu lub leczo. Mrożenie jest dobrym sposobem na przedłużenie świeżości warzyw, które można później wykorzystać np. do zupy lub potrawki warzywnej.

5. Kupuj sezonowo

Kupując warzywa i owoce, warto wybierać sezonowe produkty, które są tańsze i zdrowsze niż te sprowadzane Aby świeże produkty ładnie wyglądały i były długo przydatne do spożycia, są spryskiwane różnymi chemicznymi preparatami, które mają negatywny wpływ na ludzkie zdrowie.

6. Kupuj surowce, nie gotowce

Przygotowanie posiłków w domu jest tańsze i zdrowsze od gotowych półproduktów. Wiele gotowych dań jest pakowanych w jednorazowe opakowania oraz zawiera m.in. szkodliwe dla zdrowia siarczany.

(fot. CHUTTERSNAP, źródło: unsplash.com)

7. Używaj opakowań wielorazowych

Materiałowe torebki, lunchboxy, słoiki i inne opakowania są zdrowym ekologicznym sposobem na przechowywanie żywności. Dzięki wielorazowym opakowaniom ogranicza się  produkowaną ilość plastiku szkodliwego dla planety.

8. Podziel się posiłkiem

Jeśli zostało Ci jedzenie i wiesz, że z różnych powodów go nie zjesz, to oddaj je np. do jadłodzielni. W każdym większym mieście jest lodówka, w której można zostawić jedzenie przydatne do spożycia.

Wykorzystuj resztki jedzenia

W kuchni zero waste  wyznawana jest zasada „and last not least” – czyli nawet z resztek można ugotować coś smacznego:

  • z kilku rodzajów warzyw strączkowych można ugotować zupę krem;
  • jeśli została ugotowana biała kapusta, to można zrobić z niej kapuśniak;
  • z kapusty z grzybami, szynki, kiełbasy i rosołu można zrobić bigos;
  • pojedyncze warzywa można podgotować i zużyć do placków;
  • z jadalnych liści można zrobić smaczne pesto.
Ekologiczna humanistka, dla której ważna jest jakość kupowanych produktów – na co dzień stara się wybierać te, które mają jak najmniej sztucznych dodatków. Mieszka w małym miasteczku, żyje zgodnie z filozofią slow life i slow fashion.
Brygida König
Polecane artykuły
Działania CSREkonewsy

Butelka bez etykiety. Eko format wody Żywiec Zdrój

Żywiec Zdrój znów staje po stronie natury. Zobacz nowy format wody w ekologicznych butelkach!
Czytaj Więcej
Działania CSREkonewsy

Tefal zapłaci 20 zł za worek śmieci! Akcja #SkuteczniePosprzątane trwa

Sprawdź, o co chodzi w akcji #SkuteczniePosprzątane i dowiedz się, jak możesz wspomóc środowisko naturalne Polski!
Czytaj Więcej
Ekonewsy

Mapy Google poprowadzą Cię trasą... przyjazną środowisku!

Nowa aktualizacja Map Google z ukłonem w stronę środowiska. Sprawdź, jakie nowe możliwości czekają na użytkowników!
Czytaj Więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *