Ekonewsy

Na Politechnice Łódzkiej znaleźli sposób na zagospodarowanie odpadów żywnościowych

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Jak chronić środowisko? Jednym z ciągle rozwijających się pomysłów jest tworzenie jadalnych opakowań.

Na rynku możemy już spotkać jadalne naczynia jednorazowe oraz opakowania, które wykonane są na przykład ze zbóż. Teraz 3 badaczki z Politechniki Łódzkiej postanowiły pójść o krok dalej. Zamiast pełnowartościowej żywności – do produkcji opakowań używają odpadów roślinnych, które dostarczane są przez przemysł spożywczy.

Proste i skuteczne

Do produkcji takiego opakowania zużywa się od 65% do nawet 90% przeróżnych roślinnych odpadów produkcyjnych. Pozostała część jest w pełni biodegradowalna. Idealne rozwiązanie? Oczywiście. Eliminujemy plastik i nic nie marnujemy.

źródło: pexels.com

Jak zapowiadają badaczki – mgr inż. Joanna Grzelczyk, dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka i dr inż. Joanna Oracz, opakowania ich autorstwa idealnie nadawałyby jako opakowania do produktów sypkich, na przykład cukier, mąka, orzeszki, ale również sosów i owoców. Zastosowanie takich opakowań może być naprawdę szerokie.

Wspomniane opakowania z odpadów roślinnych właśnie zgłoszono do ochrony patentowej. Pomysł bierze także udział w konkursie „Mam pomysł na startup”, organizowanym przez Urząd Miasta Łodzi.

źródło zdjęcia głównego: pexels.com

Absolwentka studiów magisterskich na kierunku zarządzanie informacją w nowych mediach. Rosnąca liczba użytkowników na portalu to jej motor napędowy do działania. Rozwijające się media społecznościowe, jakościowy content marketing oraz zagadnienia związane z influencer marketingiem niejednokrotnie spędzają jej sen z powiek. Stara się przemycać do swojego życia codziennego coraz to nowsze ekologiczne przyzwyczajenia, np. poprzez powtórne wykorzystanie fusów z kawy czy nadanie drugiego życia szklanym pojemnikom po kosmetykach.
Karolina Jakubiec
Polecane artykuły
Ekonewsy

„Miłe łąki na balkony” i „Nanołączki". Krakowianie dostali aż 40 tys. opakowań z nasionami!

Łąka na wyciągniecie ręki. Stwórz własną na parapecie lub na balkonie. Sprawdź, dlaczego krakowianie już to robią!
Czytaj Więcej
Ekonewsy

Zmiany w Kauflandzie. Koniec z jajami z chowu klatkowego

Kaufland odchodzi od sprzedaży jaj trójek. Od teraz w asortymencie sieci tylko eko jaja!
Czytaj Więcej
Ekonewsy

Butelka z recyklingu, czyli jak Buoy Bottle zachwyciła internautów

Buoy Bottle - butelka wyprodukowana w 100% z odzyskanego plastiku. Dowiedz się więcej o tej niesamowitej inicjatywie, która zachwyciła internautów!
Czytaj Więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *