Działania CSREkonewsy

Jak restauracje mogą dbać o ekologię?

Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis
(fot. Pablo Merchán Montes / unsplash.com)

Artykuł sponsorowany

Ekologia to pożyteczny trend, który z czasem jedynie zyskuje na popularności. Dlatego każdy restaurator z nowoczesnym podejściem do biznesu powinien zainteresować się, w jaki sposób ekologiczne rozwiązania mogą wpłynąć na funkcjonowanie jego restauracji. Goście chętniej zamawiają dania na wynos w miejscach, gdzie dostępne są biodegradowalne opakowania, a metalowe słomki zachęcają do kupowania drinków i napojów bezalkoholowych. Oto kilka pomysłów na ekologiczne rozwiązania do gastronomii.

Na miejscu czy na wynos?

Klienci restauracji – szczególnie w ostatnich czasach – bardzo często decydują się zabrać jedzenie ze sobą, zamiast jeść na miejscu. Niezależnie od tego, czy wpadają do Twojej restauracji w przerwie obiadowej, czy wracając z pracy, zamówione przez nich danie należy w coś zapakować. W przeszłość odeszły plastikowe reklamówki i plastikowe opakowania na wynos, które jeszcze niedawno były absolutną plagą. Podobnym problemem jest dołączanie plastikowych sztućców. Bez problemu znajdziesz ekologiczne zamienniki – pamiętaj też o tym, że najlepszą opcją jest spytanie, czy… w ogóle są one potrzebne. Dobra restauracja oznacza również ekologiczne opakowania na wynos. Jakie tworzywa wykorzystywane są, gdy chodzi o opakowania gastronomiczne? W ofercie takich sklepów, jak Grupa ABC, znajdziesz opakowania, sztućce i naczynia z papieru, drewna lub trzciny cukrowej. To najprostszy sposób na to, by Twój biznes stał się bardziej ekologiczny i przyjazny środowisku.

Coś do picia?

(fot. Isabela Kronemberger / unsplash.com)

Każdemu właścicielowi restauracji zależy na tym, żeby goście zamawiali nie tylko dania główne, ale także desery oraz napoje. Z racji, że coraz więcej osób rezygnuje z użycia rurek plastikowych, zdarza się nawet, że knajpy używające jednorazowych słomek dostają negatywne opinie w Internecie i są omijane przez potencjalnych klientów. Przy następnym zamówieniu zwróć uwagę na rurki przyjazne środowisku, takie jak te wykonane ze stali. Sprawdzają się świetnie do serwowania zimnych napojów, są funkcjonalne i często stanowią też świetną ozdobę ze względu na dostępną na rynku szeroką ofertę wzorów i kolorów. Dodatkowo bez obaw można je myć w wyparzarce.

Stop marnowaniu żywności

Statystki mówią, że w samej branży gastronomicznej rocznie marnuje się około 11,4 mln ton żywności. Liczby są wstrząsające. Jak ograniczyć marnowanie żywności w Twojej restauracji? Przede wszystkim zacznij dokładnie śledzić odpady, które każdego dnia trafiają do kuchennego śmietnika. Pomocny okaże się dziennik odpadów żywnościowych. W ten sposób zapisując, dlaczego dane produkty zostały zmarnowane, szybko dostrzeżesz sedno problemu i dowiesz się, do czego przywiązywać szczególną uwagę w przyszłości. Ważne, żeby nie kupować produktów na zapas. Lepiej też skupić się na sezonowych owocach i warzywach, co dodatkowo pozwoli Ci również oszczędzić trochę pieniędzy.

Oszczędzaj energię

(fot. Maskot / Maskot / Getty Images)

Brzmi skomplikowanie? Wcale nie musi! Chcąc zrobić coś dobrego do środowiska, musisz nie tylko myśleć o tym, w jaki sposób zarządzasz swoim domem (mowa tu między innymi o segregacji śmieci, używaniu wody czy prądu), ale również o tym, z jakich rozwiązań korzystasz w swojej restauracji. To naturalne, że kuchnia jest sercem każdej restauracji, dlatego zainwestowanie w dobre, wysokiej jakości i energooszczędne urządzenia jest kluczem do właściwego dbania o środowisko. Planeta naprawdę Ci podziękuje, jeżeli zdecydujesz się na energooszczędne żarówki czy lodówkę lub inne urządzenia AGD, które nie będą pożerać aż tyle prądu. Jeżeli masz takie możliwości, pomyśl również o wykorzystywaniu innych, odnawialnych źródeł energii. Coraz popularniejsza ostatnio fotowoltaika to doskonałe rozwiązanie w niektórych przypadkach.

Pisanie jest dla niej pasją, z którą wiąże swoją przyszłość. Zainteresowana psychologią reklamy i sprzedaży, z chęcią dowiaduje się nowych informacji z dziedziny marketingu. Spędza dużo czasu w social mediach, zafascynowana możliwościami, które otwiera przed nami Internet.
Gabriela Matyszczak
Polecane artykuły
EkonewsyUpoluj okazję!

T-Mobile w duchu zero waste

T-Mobile oferuje nowy smartfon, w zamian za przyniesienie i oddanie w salonie starego telefonu. Jakie są warunki promocji?
Czytaj Więcej
Ekonewsy

Na Politechnice Łódzkiej znaleźli sposób na zagospodarowanie odpadów żywnościowych

Na Politechnice Łódzkiej opracowano pomysł na tworzenie jadalnych opakowań, do produkcji których używa się odpadów roślinnych dostarczanych przez przemysł spożywczy.
Czytaj Więcej
Działania CSREkonewsy

Lenor w papierowym opakowaniu?

Koncern Procter & Gamble dąży do eliminacji plastiku, dlatego wkrótce możemy kupić płyn Lenor w papierowym opakowaniu.
Czytaj Więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *