Działania CSREkonewsy

Jak restauracje mogą dbać o ekologię?

Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis
(fot. Pablo Merchán Montes / unsplash.com)

Artykuł sponsorowany

Ekologia to pożyteczny trend, który z czasem jedynie zyskuje na popularności. Dlatego każdy restaurator z nowoczesnym podejściem do biznesu powinien zainteresować się, w jaki sposób ekologiczne rozwiązania mogą wpłynąć na funkcjonowanie jego restauracji. Goście chętniej zamawiają dania na wynos w miejscach, gdzie dostępne są biodegradowalne opakowania, a metalowe słomki zachęcają do kupowania drinków i napojów bezalkoholowych. Oto kilka pomysłów na ekologiczne rozwiązania do gastronomii.

Na miejscu czy na wynos?

Klienci restauracji – szczególnie w ostatnich czasach – bardzo często decydują się zabrać jedzenie ze sobą, zamiast jeść na miejscu. Niezależnie od tego, czy wpadają do Twojej restauracji w przerwie obiadowej, czy wracając z pracy, zamówione przez nich danie należy w coś zapakować. W przeszłość odeszły plastikowe reklamówki i plastikowe opakowania na wynos, które jeszcze niedawno były absolutną plagą. Podobnym problemem jest dołączanie plastikowych sztućców. Bez problemu znajdziesz ekologiczne zamienniki – pamiętaj też o tym, że najlepszą opcją jest spytanie, czy… w ogóle są one potrzebne. Dobra restauracja oznacza również ekologiczne opakowania na wynos. Jakie tworzywa wykorzystywane są, gdy chodzi o opakowania gastronomiczne? W ofercie takich sklepów, jak Grupa ABC, znajdziesz opakowania, sztućce i naczynia z papieru, drewna lub trzciny cukrowej. To najprostszy sposób na to, by Twój biznes stał się bardziej ekologiczny i przyjazny środowisku.

Coś do picia?

(fot. Isabela Kronemberger / unsplash.com)

Każdemu właścicielowi restauracji zależy na tym, żeby goście zamawiali nie tylko dania główne, ale także desery oraz napoje. Z racji, że coraz więcej osób rezygnuje z użycia rurek plastikowych, zdarza się nawet, że knajpy używające jednorazowych słomek dostają negatywne opinie w Internecie i są omijane przez potencjalnych klientów. Przy następnym zamówieniu zwróć uwagę na rurki przyjazne środowisku, takie jak te wykonane ze stali. Sprawdzają się świetnie do serwowania zimnych napojów, są funkcjonalne i często stanowią też świetną ozdobę ze względu na dostępną na rynku szeroką ofertę wzorów i kolorów. Dodatkowo bez obaw można je myć w wyparzarce.

Stop marnowaniu żywności

Statystki mówią, że w samej branży gastronomicznej rocznie marnuje się około 11,4 mln ton żywności. Liczby są wstrząsające. Jak ograniczyć marnowanie żywności w Twojej restauracji? Przede wszystkim zacznij dokładnie śledzić odpady, które każdego dnia trafiają do kuchennego śmietnika. Pomocny okaże się dziennik odpadów żywnościowych. W ten sposób zapisując, dlaczego dane produkty zostały zmarnowane, szybko dostrzeżesz sedno problemu i dowiesz się, do czego przywiązywać szczególną uwagę w przyszłości. Ważne, żeby nie kupować produktów na zapas. Lepiej też skupić się na sezonowych owocach i warzywach, co dodatkowo pozwoli Ci również oszczędzić trochę pieniędzy.

Oszczędzaj energię

(fot. Maskot / Maskot / Getty Images)

Brzmi skomplikowanie? Wcale nie musi! Chcąc zrobić coś dobrego do środowiska, musisz nie tylko myśleć o tym, w jaki sposób zarządzasz swoim domem (mowa tu między innymi o segregacji śmieci, używaniu wody czy prądu), ale również o tym, z jakich rozwiązań korzystasz w swojej restauracji. To naturalne, że kuchnia jest sercem każdej restauracji, dlatego zainwestowanie w dobre, wysokiej jakości i energooszczędne urządzenia jest kluczem do właściwego dbania o środowisko. Planeta naprawdę Ci podziękuje, jeżeli zdecydujesz się na energooszczędne żarówki czy lodówkę lub inne urządzenia AGD, które nie będą pożerać aż tyle prądu. Jeżeli masz takie możliwości, pomyśl również o wykorzystywaniu innych, odnawialnych źródeł energii. Coraz popularniejsza ostatnio fotowoltaika to doskonałe rozwiązanie w niektórych przypadkach.

Pisanie jest dla niej pasją, z którą wiąże swoją przyszłość. Zainteresowana psychologią reklamy i sprzedaży, z chęcią dowiaduje się nowych informacji z dziedziny marketingu. Spędza dużo czasu w social mediach, zafascynowana możliwościami, które otwiera przed nami Internet.
Gabriela Matyszczak
Polecane artykuły
Działania CSR

Nike Refubrished. Obuwniczy gigant sprzedaje używane buty

Ekologia w przemyśle odzieżowym. Czy recykling starych butów ma szansę przyjąć się w Polsce?
Czytaj Więcej
Ekonewsy

„Miłe łąki na balkony” i „Nanołączki". Krakowianie dostali aż 40 tys. opakowań z nasionami!

Łąka na wyciągniecie ręki. Stwórz własną na parapecie lub na balkonie. Sprawdź, dlaczego krakowianie już to robią!
Czytaj Więcej
Ekonewsy

Zmiany w Kauflandzie. Koniec z jajami z chowu klatkowego

Kaufland odchodzi od sprzedaży jaj trójek. Od teraz w asortymencie sieci tylko eko jaja!
Czytaj Więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *